Natjecanje

(Posebna) matematika za Hrvate i Bošnjake

Sci-Tech / Flash | 27. 04. 2017. u 10:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo matematičara Republike Srpske objavilo je poziv za sudjelovanje na 22. Matematičkoj olimpijadi Bosne i Hercegovine, koja će biti održana 13. i 14. svibnja na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Kako se navodi u pozivu, kvote za sudjelovanje na ovom natjecanju su, "kao i prethodnih godina": iz Federacije BiH 20 učenika bošnjačke nacionalnosti i deset učenika hrvatske nacionalnosti, te iz Republike Srpske 15 učenika.

Faktor navodi kako se iz ovog poziva može zaključiti da za sudjelovanje na Matematičkoj olimpijadi u našoj državi nije važno samo to kakav ste matematičar, nego i koje ste nacionalnosti.

''Te su kvote tako određene još prije 15 godina, ali mi ponekad dozvolimo ako ima jedno ili dvoje učenika više, ili koji dijele isto mjesto da se prijave. To što u pozivu piše Bošnjaci i Hrvati je samo skraćeno, misli se na škole gdje se nastava izvodi na bošnjačkom i hrvatskom jeziku. U Federaciji imaju dva natjecanja i s jednog se bira 20, a s drugog deset učenika za državnu Matematičku olimpijadu'', rekao je za Faktor dr. Vidan Govedarica, predsjednik Društva matematičara RS-a.

Šest najboljih učenika s ovog natjecanja imat će priliku sudjelovati na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja će se održati u srpnju u Rio de Janeiru.

Kopirati
Drag cursor here to close