Potrebna prevencija

Porastao broj oboljelih od raka kože

Sci-Tech / Flash | 19. 09. 2014. u 05:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Udruženja za prevenciju i borbu protiv raka kože "Melanoma u BiH", u gradskoj Vijećnici u Sarajevu službeno je otvoren Prvi euroazijski Melanoma kongres na kojem sudjeluju brojni domaći i inozemni stručnjaci iz oblasti dermatovenerologije, plastične Kirurgije, patologije i onkologije.

Šef Delegacije EU Petar Sorensen već nekoliko godina podržava skupove koji se kod nas održavaju o ovoj temi, a i na sinoćnoj ceremoniji naglasio je značaj podizanja nivoa svijesti o bitnosti prevencije i otkrivanja sumnjivih lezija u najranijem stadiju.

Istaknuo je da podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je evidentiran porast broja oboljelih od ove bolesti, te da to ukazuje na važnost ekspretize i stručnosti koja je bitna u borbi protiv te bolest.

''Vjerujem da smo u proteklom razdoblju uspjeli podići svijest stanovništva o bitnosti prvencije, zahvaljujući prvenstveno izvanrednim liječnicima u ovoj državi i svima koji su radili zajedno sa nama'', kazao je.

U službenom dijelu programa prisutnima su se obratili i predsjednici kongresa Reuf Karabeg i Hana Helppikangas, šef Dermatološke klinike KCUS-a Faruk Alendar, predsjednik Svjetske zdravstvene akademije Torello Lotti, te Ranko Čović u ime gradonačelnika Sarajeva.

Kongres je rezultat dosadašnjih napora stručnjaka da stanovništvu pruže adekvatnu zaštitu zdravlja poput besplatnih pregleda mladeža i drugih promjena na koži za stanovništvo u BiH, a razmjene iskustava i znanja tijekom ovog skupa rezultirat će, kako je rečeno, još veću korist za pacijente.

Stručnjaci navode da su mladeži normalna pojava, mnogi ih imaju. Ipak, oni ponekad mogu biti i znak nečeg kobnog. Stoga posebno upozoravaju na važnost umjerenog izlaganja suncu. Savjetuju da se u slučaju bilo kakve promjene mladeža potraži savjet liječnika. Naglašavaju da je maligni melanom izlječiv ako se otkrije na vrijeme i kirurški odstrani, prenosi Fena.

Podsjećamo, u Mostaru je u svibnju treću godinu za redom održana akcija 'Euromelanom 2014', koja ima za cilj prevenciju malignog tumora na koži.
U Hercegovini broj oboljelih je 86 na sto tisuća stanovnika. BiH je među zemljama s višim stupnjem oboljenja.

Kopirati
Drag cursor here to close