preuzeti odgovornost!

Bogataši su najveći zagađivači atmosfere

Sci-Tech / Flash | 02. 12. 2015. u 13:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deset posto najbogatijih stanovnika na planeti ispušta više od polovine emisije ugljičnog dioksida (CO2), dok je najsiromašnija polovina globusa odgovorna za samo 10 posto ispuštanja zagađujućih tvari, tvrdi britanska nevladina organizacija Oxfam u izvještaju objavljenom u srijedu.

"Bogati pojedinci i veliki zagađivači s CO2 moraju se konačno smatrati odgovornima ", smatra u tom izvještaju Romain Benicchio, odgovorna osoba za klimu pri francuskom Oxfamu.

"Zemlje u razvoju moraju učiniti svoj dio, ali na bogatim je zemljama da pokažu put, snose strašne posljedice svojeg načina razvoja i potrošnje", dodaje on.

Po tom izvještaju, osoba koja je dio jedan posto najbogatijih na svijetu "proizvodi prosječno 175 puta više CO2 od osobe koja se nalazi među 10 posto najsiromašnijih".

Izvještaj "Krajnje nejednakosti i ispuštanje CO2" objavljuje se u okviru velikih međunarodnih pregovora o klimi koji se održavaju blizu Pariza i koji bi trebali uroditi ambicioznim sporazumom koji bi omogućio ograničavanje klimatskog zagrijavanja na 2 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsku eru.

 

Kopirati
Drag cursor here to close