91 na 100

Po mobitelima smo jači od Kineza i Turaka

Sci-Tech / Flash | 16. 06. 2014. u 07:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 100 bh. građana dolazi 91 mobilni telefon, tako da BiH po ovom parametru prednjači u odnosu na neke znatno bogatije države poput Kine, navode Nezavisne novine.

Naime, prema dostupnim podacima, 100 Kineza raspolaže s tek 89 mobilnih telefona, dok, na primjer, 100 stanovnika Turske ima 90 ovih sprava.

Po informacijama iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), u BiH je od 2004. do prošle godine vrtoglavo rastao broj vlasnika ovih suvremenih uređaja. Izuzetak je 2010. godina, kada je zabilježen blagi pad.

"Broj mobilnih pretplatnika u BiH 31. prosinca 2013. godine je bio 3.488.319, s indeksom rasta u odnosu na 2012. od 104,06. Broj prepaid pretplatnika je i dalje višestruko veći u odnosu na broj postpaid pretplatnika", navode iz RAK-a.

Predstavnici telekom operatera u BiH kažu kako uspjehe nižu zahvaljujući tome što konstantno unapređuju kvalitetu svojih usluga.

"Tijekom prošle godine zabilježen je porast broja pretplatnika mobilne telefonije u odnosu na 2012. za oko 24.000. Kako je današnji korisnik educiran, spreman na brze promjene tržišta i zahtijeva kvalitetu, konstantno se trudimo unaprijediti kvalitetu u svim segmentima, osmišljavamo nova, atraktivna rješenja i ulažemo u tehnološka unapređenja", izjavila je za Nezavisne Aida Halilović, glasnogovornica kompanije m:tel.

Melisa Novalić, stručna suradnica za odnose s javnošću u kompaniji "BH Telecom", također uvjerava kako bilježe povećanje broja pretplatnika u mobilnoj telefoniji.

"Pružanjem novih i poboljšanjem postojećih usluga, te uvođenjem novih tarifnih paketa za postpaid korisnike došlo je do povećanja broja pretplatnika BH Mobile mreže tijekom prošle godine u visini od 13 posto u odnosu na godinu ranije", kaže Novalić.

Lavinija Tadić iz Odjela za korporativne komunikacije u kompaniji HT Mostar kaže kako je broj njihovih korisnika u prošloj godini ostao uglavnom jednak onom iz 2012.

Inače, prema podacima Agencije za statistiku BiH, usporedo s porastom broja mobilnih telefona kojima su bh. građani "naoružani", raste i minutaža potrošena na razgovore ovim uređajima.

"Ukupni promet mobilne mreže u 2013. iznosio je 2,8 milijardi minuta, što pokazuje rast od 6,3 posto u odnosu na prethodnu godinu", objavili su iz Agencije za statistiku BiH, iz koje navode kako je, ipak, za gotovo petinu smanjen broj poslanih SMS poruka, a za blizu 29 posto je bilo manje poslanih MMS-ova.

Poslali smo, naime, 1.538.827.279 SMS poruka prošle godine, a "otputovalo" je i 3.087.684 MMS-ova.

Iz udruženja za zaštitu potrošača, navode Nezavisne, ranije su upozoravali kako bi ipak trebali štedjeti kad telefoniramo, dok su ekonomisti i ostali stručnjaci ocijenili da su mobilni telefoni ne samo sprave za komunikaciju, već ih mnogi smatraju i statusnim simbolom.

Kopirati
Drag cursor here to close