Baza passworda

Passcloud - hrvatski projekt koji nudi bezbrižno surfanje na javnim mjestima

Sci-Tech / Flash | 24. 12. 2014. u 15:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Surfati preko javnih WiFi mreža nikad nije pametno, pogotovo ako pritom radite transakcije na bankovnim računima, upisujete lozinke za mailove i druge servise, jer bi se netko mogao dočepati vaših podataka.

Passcloud je domaći servis namijenjen upravo takvim korisnicima koji su stalno u pokretu i surfaju na javnim mrežama. Naime, radi se online bazi podataka koja sadrži zaporke Wi-Fi mreža na javnim mjestima, njih oko 1000 s područja Hrvatske i Slovenije, prenosi Zimo.co.

“Cilj projekta je skupiti dovoljan broj stalnih korisnika kako bi baza svakim danom rasla. Servis se zasniva na vrlo jednostavnom sistemu: dovoljno je posjetiti www.passcloud.eu web-lokaciju, unijeti naziv mreže koja se nalazi u korisnikovoj blizini te pritisnuti na „Search“ gumb za pretragu.

Nakon toga, servis korisnika usmjerava na stranicu rezultata gdje prikazuje popis mreža koje se nalaze u bazi, a sadržavaju unesen „keyword“. Pa c´e tako, unesete li „Pivnica Mali Medo“ u polje za pretragu, servis izbaciti naziv Wi-Fi mreže zagrebacˇke pivnice Medvedgrad te njihovu zaporku.

Kako bi poštivali privatnost korisnika, vlasnici mreža unesenih u bazu u svakom trenutnu mogu nam poslati zahtjev za uklanjanjem mreže iz baze “, ističe Siniša Kotarski.

Sam servis je u potpunosti besplatan te nudi pristup cijeloj bazi svakom, bez potrebe za registracijom, a da se od korisnika ne traže nikakve informacije. Iako na tržištu već postoje slične aplikacije, većina njih nudi samo dio funkcionalnosti, dok za ostatak trebate kupiti aplikaciju na Google Playu ili App Storeu.

“Mogli bismo rec´i da na taj nacˇin tvrtke koje stoje iza istih aplikacija prodaju informacije koje su njihovi korisnici njima dali na povjerenje'', dodaje Siniša.

Na Passcloudu radila su dvojica mladih entuzijasta koja se u slobodno vrijeme bave izradom web stranica i općenito web dizajnom, a na projektu su radili tri mjeseca, od listopada ove godine.

Što se tiče poslovnog modela Siniša kaže kako će servis će zauvijek biti ad-free, dakle bez oglasa, no postoji mogućnost da se u budućnosti nudi oglašavanje restoranima i lokalima koji imaju svoje mreže u bazi, te samim time promoviraju svoje usluge, prenosi Zimo.co.

Kopirati
Drag cursor here to close