Top 10

Ovo su najpopularnije aplikacije na pametnim telefonima

Sci-Tech / Tehnologija | 30. 08. 2017. u 08:25 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svatko od nas prilagodio si je svoj pametni telefon svojim potrebama. Netko želi na dohvat prsta imati aplikacije za chat, netko za društvene mreže, dok će drugima biti bitnije aplikacije poput kalkulatora, kalendara ili vremenske prognoze.

Zbog pregršt aplikacija koje je moguće preuzeti iz Google Play Storea ili App Storea ili pak s nekih trećih stranica, gotovo da možemo reći kako je svaki pametni telefon jedinstven - podešen točno onako kako ga njegov korisnik želi koristiti.

No, to baš i nije tako. Istraživanje provedeno u SAD-u otkrilo je kako većina korisnika pametnih telefona preferira iste aplikacije. Odnosno da postoje aplikacije koje se nalaze na gotovo svačijem pametnom telefonu.

Amerikanci ne bi bili Amerikanci da odmah nisu napravili rang listu aplikacija koje su najpopularnije i koje možete pronaći na svakom pametnom telefonu, točnije na njegovom prvom ekranu, piše Zimo.co.

Na 10. mjestu našao se App Store, aplikacija koja korisnicima iPhonea omogućuje preuzimanje aplikacija od Applea. Čak 23 posto ispitanika ima upravo tu aplikaciju na dohvat prsta. S obzirom na popularnost Applea u SAD-u to i ne čudi toliko.

Na 9. mjestu smjestio se Instagram koji se nalazi na dohvat prsta za 24 posto korisnika. Ova aplikacija za objavu fotografija omiljena je među mladima, dok je starija populacija ignorira ili rijetko koristi.

Na 8. mjestu je Google Play Store, aplikacija koja korisnicima Androida omogućuje preuzimanje aplikacija od Googlea. S obzirom na to da se nalazi na home screenu 26 posto korisnika, znači li to da su Android pametni telefoni popularniji od Appleovih?

Na 7. mjestu našao se Google Search, aplikacija koja je tvornički postavljena na sve Android uređaje, dok je kod Appleovih uređaja treba zasebno preuzeti. Pomaže u pretraživanju interneta, ali i samog pametnog telefona.

Čak trećina korisnika na dohvat prsta ima YouTube što je tu aplikaciju za pregledavanje videa smjestilo na 6. mjesto po popularnosti.

Na 5. mjestu našao se Facebook Messenger, Facebookova aplikacija za razmjenu poruka s prijateljima. Iako se Facebook našao na udaru kritika svojih korisnika kad je Messenger odlučio pretvoriti u zasebnu aplikaciju, čini se kako su korisnici to ipak brzo prihvatili. I ne bune se više.

Iznenađujuće, na 4. mjestu našao se Amazon. Dobro, možda i nije toliko iznenađujuće ako znamo da brojni Amerikanci kupuju putem svog pametnog telefona. A možda i vrijeme na putu do posla krate pregledavajući Amazonovu ponudu i planirajući sljedeću kupovinu.

Na 3. mjestu smjestio se Google Maps, omiljena aplikacija za snalaženje u nepoznatom (a možda i ne tako nepoznatom) prostoru. Nisu samo Amerikanci ti kojima treba karta na dohvat prsta. I korisnici u drugim zemljama vole ju koristiti za navigaciju.

Druga najpopularnija aplikacija na home screenu korisnika je Gmail. Čak 41 posto korisnika ima ju smješteno na dohvat prsta i (pretpostavljamo) aktivno koristi.

No, neprikosnoveni kralj aplikacija na home screenu je Facebook. Ovu aplikaciju ima čak 46 posto korisnika. S obzirom na to koliko korisnika općenito u cijelom svijetu ima Facebook, ne bi nas trebalo iznenaditi što se nalazi na home screenu gotovo svake druge osobe u SAD-u.

Kopirati
Drag cursor here to close