Ćelopek i smartfoni

Ovako možete spriječiti pregrijavanje mobitela

Sci-Tech / Flash | 13. 07. 2017. u 09:10 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pametni telefoni se zagrijavaju, to je neizbježno. Pregrijavanje može imati ozbiljne posljedice, od slabijih performansi do većih i trajnih oštećenja komponenti. Kako to možete izbjeći? Doznajte.

Zašto se pametni telefoni zagrijavaju?

Količina topline koja nastaje obično je proporcionalna količini elektriciteta koji se kreće kroz uređaj. Igrate li igru koja traži puno od vašeg procesora i grafičkog procesora, smještenima u središnjem sustavu na čipu (system-on-a-chip, SoC), zagrijat će se, a ta će se toplina proširiti po ostatku mobitela, piše Tportal.hr.

Blago zagrijavanje nije problematično jer su pametni telefoni obično dizajnirani tako da mogu to podnijeti bez većih posljedica. No, što je jače zagrijavanje to je veća prijetnja blagostanju osjetljivih elektroničkih komponenti. Zašto se pametni telefoni pregrijavaju?

SoC-ovi bi trebali biti iznimno dobro optimizirani kako bi bez problema podnosili povećanje radne temperature pa se pregrijavanje rijetko događa. No, kad se vaš uređaj približi potencijalno opasnim razinama možete očekivati pad brzine rada procesora.

Postane li situacija ozbiljna, moguće je kako će se pojaviti i upozorenje, pa i – ovisno o postavkama - da će se vaš uređaj privremeno isključiti kako bi spriječio nastanak štete.

Pregrijava li se vaš mobitel često?

Postoji više mogućih uzroka za to, mahom vezanih uz preopterećenje hardvera, kao i razmjerno jednostavnih rješenja. Jedan od najbržih načina kako pregrijati mobitel je preopteretiti grafički procesor predugo, recimo dugim igranjem zahtjevnijih igara, obavljanjem više zadaća odjednom ili gledanjem videa.

Mogući uzrok često je i to što mobitel držite stalno povezanim s internetom, putem kartice SIM ili Wi-Fija. I jedno i drugo traži više energije, što grije SoC i bateriju.

Na pregrijavanje utjecaj mogu imati i vanjski čimbenici: primjerice, ako ga ostavite izravno izloženog suncu ili na objektu koji emitira toplinu, poput radijatora ili pećnice.

Ako ne izlažete svoj pametni telefon pretjeranim naporima i pazite kamo ga ostavljate - a svejedno se pregrijava – moguće je kako je u pitanju hardverski problem. Provjerite u servisu je li sve u redu.

Pregrijavanje može biti i posljedica loše optimiziranog hardvera, kao što je pokazao slučaj sa Snapdragonovim SoC-om 810. Taj se procesor više klase iz 2015. godine našao u velikom broju top modela. Ali, zbog problema s pregrijavanjem dolazilo je do značajnog usporavanja rada čipa, a time i mobitela u cjelini, piše Tportal.hr.

Sony je zbog toga dodao rashladne cijevi u svoje modele Xperia Z5, u čemu mu se kasnije pridružio i Samsung s modelima Galaxy S7 i S7 Edge.

Kakvu štetu može napraviti pregrijavanje smartfona?

Problemi s baterijom

U ogromnoj većini smartfona danas ćete naći litij-ionsku bateriju, trenutno najbolje dostupne punjive baterije. No, imaju dvije slabosti.

Prva, kapacitet im postupno opada sa svakim punjenjem i pražnjenjem, pa ne traju dulje od dvije-tri godine. Druga, vrlo su osjetljive na veće temperature. Sve iznad 30 stupnjeva Celzijvih počet će negativno utjecati na njih.

Povišena toplina baterijama brže smanjuje kapacitet, ali ih i izlaže povećanom riziku eksplozije. Srećom, eksplozije su prilično rijetke jer se baterija mora zagrijati na više od 200 stupnjeva Celzijevih, ali se ipak događaju.

Problemi sa SoC-om

Brzina rada procesora pri pregrijavanju se smanjuje kako bi se uređaj ohladio. Kako pada brzina rada procesora tako sve što radite s mobitelom usporava. No, to nije jedina moguća negativna posljedica. Produljeno izlaganje povišenoj temperaturi može fizički oštetiti procesore. Opet, to se rijetko događa, ali nije nemoguće.

Kako izbjeći pregrijavanje?

Najgore što možete napraviti jest izložiti bateriju povišenoj temperaturi kad je potpuno napunjena. Stoga izbjegavajte puniti bateriju do ibera – puno je bolje nadopunjavanjem ju držati između 40 i 80 posto popunjenosti. Ne samo što ćete izbjeći pregrijavanje već ćete, moguće je, gotovo udvostručiti životni vijek baterije ako ste pažljivi.

Ne ostavljajte mobitel uštekan u struju nakon što ste napunili bateriju. Time riskirate pregrijavanje i mobitela i baterije i adaptera u punjaču.

Ne igrajte zahtjevne igre i ne koristite zahtjevne aplikacije predugo. Pogotovo to nemojte činiti za iznimno toplih dana.

Općenito, ne ostavljajte mobitel na mjestima gdje može biti izložen visokim temperaturama dugo: na plaži, u autu koji je pod suncem, na dasci prozora…

Uključujte mobilni internet i Wi-Fi samo kad su vam nužno potrebni i nemojte ih koristiti dugo ako ne morate, piše Tportal.hr.

Što još možete poduzeti?

Za vrelih ljetnih dana vadite pametni telefon iz zaštitne futrole češće nego inače kako bi mu dali priliku za rashlađivanje.

Pri punjenju smartfon držite na čvrstoj, ravnoj površini. Izbjegavajte krevete, naslonjače, fotelje, jastuke i slične predmete i materijale koji upijaju toplinu jer će nakon nekog vremena početi dodatno zagrijavati vaš uređaj.

Ne ostavljajte pametni telefon na punjenju tijekom noći. Većinu današnjih smartfona moguće je napuniti za najviše dva, tri sata, a noviji modeli će dovoljno kapaciteta za pregurati dan popuniti već nakon 15 do 30 minuta punjenja. Istina, veliki broj modela može sam prekinuti dotok električne energije kad je baterija potpuno puna. Ipak, kraće punjenje pod nadzorom bolja je opcija.

Pogasite aplikacije koje traže puno procesorske snage: igre, virtualnu stvarnost, kameru i tome slično, ali obratite pozornost i na mobilni Internet, Wi-Fi, GPS, NFC... Počnite s onima koje rade u pozadini. Isključite sve koje neposredno ne trebate. Razmislite i o instalaciji lakših inačica popularnih aplikacija poput Facebooka.

Općenito, smanjite broj otvorenih aplikacija. Što ih je više otvoreno, to vaši procesori moraju napornije raditi. Što više rade, više se topline stvara. Stoga srežite njihov broj na nužni minimum i pripazite koliko ih se automatski pokreće sa smartfonom ako je to moguće na vašem uređaju.

Nemojte ostavljati mobitel izravno izložen suncu. Nije dobra ideja ni držati ga u tankoj torbi na plaži, ali predug boravak na +35 stupnjeva može završiti katastrofom.

Nastojte uvijek koristiti originalne punjače, izbjegavajte korištenje mobitela dok ga punite i nemojte ga pokrivati bilo čime dok to radite. Također, nemojte odmah puniti smartfon koji je bio u doticaju s vodom, čak i ako je vodootporan. Dajte mu malo vremena za sušenje.

Smanjite razinu osvjetljenja zaslona. Opet, što je veća to više procesor mora raditi. Što više radi… Znate već na što mislimo, zar ne?

Nabavite futrolu koja neće potpuno zagušiti mobitel. Koža, recimo, nije optimalno rješenje. Iako dobro izgleda, u velikoj mjeri zadržava toplinu.

Instalirajte zaštitu protiv malwarea. Sjećate se kako smo spominjali pozadinske procese kojih se trebate riješiti? E, pa malware će često sjesti na vaš hardver i cuclati mu resurse stalnom komunikacijom sa svojim tvorcem.

Instalirajte aplikaciju za praćenje temperature vašeg uređaja. Pomoći će vam u nadzoru i reakciji kad se za time pojavi potreba, piše Tportal.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close