IMAX

Otvara se prvi centar za virtualnu stvarnost u Europi

Sci-Tech / Flash | 12. 10. 2016. u 13:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od tehnologija koja je obilježila ovu godinu jest virtualna stvarnost – početkom godine napokon su se u prodaji pojavili Oculus Rift i HTC-ov Vive, Sony je predstavio naočale PlayStation VR, Google Daydream VR koji, jednako kao i Samsungov Gear VR, korisnicima određenih modela pametnih telefona omogućuje uživanje u virtualnoj stvarnosti.

S obzirom na sve veću popularnost VR uređaja, danas se već prodaju i 'VR ready' računala s dovoljno snažnim hardverom za uživanje u virtualnoj stvarnosti – minimalna cijena takvih računala je tisuću dolara, no i ona će uskoro postati sve pristupačnija tako da će iskustvo uživanja u ovoj tehnologiji biti sve jeftinije, odnosno dostupnije širem krugu korisnika.

Popularnost VR-a odlučio je iskoristiti IMAX – oni su najavili otvaranje šest centara za virtualnu stvarnost u Europi, Aziji i SAD-u, a već do kraja godine u Manchesteru otvorit će se prvi ovakav europski centar, piše Zimo.co.

Ovi će centri na početku biti eksperimentalni i na temelju iskustva korisnika ekipa iz IMAX-a pokušat će saznati što točno korisnici žele, odnosno koji im je sadržaj najzanimljiviji kako bi u budućnosti ponudili veću količinu takvog sadržaja.

Na početku, 'iskustvo virtualne stvarnosti' trajat će između 5 i 15 minuta, a osim filmova, uključivat će i video igre i općenito kretanje kroz virtualne prostore. Iz IMAX-a kažu kako će ovi centri imati modularni dizajn s posebnim kapsulama koje će se moći mijenjati kako bi se u njima omogućilo iskustvo uživanja u virtualnoj stvarnosti za jednu osobu ili za grupe.

Ova će kompanija surađivati s Acerom i Starbreezom koje su zadužene za razvoj nove generacije VR naočala koje će omogućiti visoku rezoluciju i veliku kvalitetu slike. IMAX trenutno pregovara s nekoliko kompanija, uključujući filmske studije iz Hollywooda i gamerske kompanije koje će specijalno za ove centre razviti VR sadržaj visoke kvalitete, a s vremenom će se broj kompanija s kojima će surađivati povećati tako da će korisnicima biti dostupno sve više sadržaja.

Kopirati
Drag cursor here to close