Seth Rich

Otkriven izvor WikiLeaksa

Sci-Tech / Flash | 22. 05. 2017. u 12:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladi dužnosnik Demokratske stranke Seth Rich, koji je ubijen hicima u leđa u srpnju prošle godine, bio je pravi izvor WikiLeaksa u vezi s mailovima Hilary Clinton, a ne ruski hakeri, tvrde istražitelji ubojstva, ali i diplomati.

Kako prenosi Srna, dio američkih medija počeo je da s Clintonovom povezuje tajanstvenu smrt čovjeka koji je, navodno, dostavio javnosti više od 40.000 mailova, zbog kojih je ona izgubila već dobivenu trku za predsjednika Amerike.

Ali, taj čovjek nije bio ruski haker, a to bi moglo ozbiljno ugroziti tvrdnje glavnih američkih medija i Demokratske stranke o tome da su Rusi pomogli da Donald Trump pobijedi na izborima, prenijela je Srna.

Privatni detektiv Rod Wheeler, kojeg je obitelj ubijenog Richa unajmila da ispita ubojstvo, javno je objavio da je Rich bio izvor WikiLeaksa, što su prenijele TV mreže.

Riječ je o mladom demokrati koji je ubijen 10. srpnja prošle godine u Washingtonu, ubrzo nakon što je, navodno, poslao WikiLeaksu 44.000 mailova iz prepiske visokih dužnosnika Demokratske stranke.

Riječ je o dokazima, objavljenim 22. srpnja 2016. godine, iz kojih je otkriveno da je u Demokratskoj stranci postojala zavjera protiv kandidata Berniea Sandersa, a u korist Clintonove.

To su kasnije i priznali u rukovodstvu stranke, pa je stranački vrh morao podnijeti ostavku pred izbornu konvenciju demokrata, kada je Sanders, na razočaranje velikog broja svojih pristalica, i pored toga, podržao kandidaturu Clintonove.

Ubojstvo Richa i dalje je neistraženo, a u vezi s njim kruži više verzija.

TV mreža Fox izvještava da su se pojavili dokazi da je 27-godišnji službenik Demokratskog nacionalnog komiteta, kontaktirao s WikiLeaksom, te da te dokaze kriju ili vašingtonska policija ili FBI.

Rich je ubijen hicima iz pištolja s leđa u ranim jutarnjim satima u jednoj ekskluzivnoj vašingtonskoj četvrti, dok se vraćao kući iz bara.

Policija je njegovo ubistvo okarakterizirala kao "pokušaj oružane pljačke", što je za mnoge bilo nelogično, s obzirom na to da mu "pljačkaši" nisu uzeli ni novčanik, ni mobilni telefon, ni ključeve, ni sat, ni ogrlicu vrijednu 2.000 dolara.

Upravo zbog tih nelogičnosti njegova obitelj angažirala je Roda Wheelera, privatnog detektiva, inače bivšeg policajca, koji je objelodanio sva novija saznanja, do kojih je došao s još jednim anonimnim "saveznim istražiteljem".

Prema njihovim saznanjima, forenzički nalazi FBI-ja na Richovom laptopu pokazuju da je on kontaktirao WikiLeaks preko Gavina MacFadyena, direktora WikiLeaksa i mentora Juliana Assangea.

Također, Rich je između siječnja 2015. i 21. svibnja 2016. godine MacFadyenu, odnosno WikiLeaksu prebacio 44.053 maila i 17.761 atachment, koje su međusobno razmjenjivali čelnici Demokratskog nacionalnog komiteta.

Posebno skandalozno je Wheelerovo svjedočenje da mu je izvor iz vašingtonske policije doslovno rekao: "Rečeno nam je da odstupimo kad je riječ o ovom slučaju".

To bi značilo da i FBI i vašingtonska policija svjesno opstruiraju istragu o ovom ubojstvu pod političkim utjecajem.

Činjenica je da je prošlog ljeta, poslije Richovog ubojstva, WikiLeaksa ponudio nagradu od 20.000 dolara za informacije o njegovom ubojstvu, a sam Julian Assange je u bar jednom intervjuu jasno stavio do znanja da je Rich bio jedan od WikiLeaksovih izvora.

Analitički portali podsjećaju da je u ožujku pisano o svjedočenjima bivših američkih obavještajaca i jednog bivšeg britanskog diplomate da dokumenti koje je objavio WikiLeaks uopće nisu poticali od Rusa, već od američkih "insajdera".

Ti "insajderi", odnosno "patriote", kako ih oni nazivaju, željeli su po svaku cijenu spriječiti dolazak Hilarry Clinton na vlast.

Britanski veleposlanik u Uzbekistanu Craig Murray je doslovno rekao: "Nijedan od tih podataka nije potekao od Rusije. Moj izvor imao je legalan pristup dokumentima. Podaci su došli iznutra, a ne zahvaljujući hakerima stranih sila. Osoba sa kojom sam se sreo nije bila moj izvor, već posrednik".

Tada je otvoreno rekao da je informacije dobio od članova Demokratske partije SAD koji su bili "zgađeni korupcijom u koju su ogrezli Hilarry Clinton i njezina fondacija, kao i načinom na koji je minirana kampanja Berniea Sandersa".

Ako se tvrdnje detektiva i diplomata pokažu kao točne, cijela višemjesečna hajka protiv Donalda Trumpa i njegovih suradnika, zbog navodne suradnje a Rusima, završit će u velikim problemima.

Kopirati
Drag cursor here to close