Rizičnim skupinama

Osigurano 1.560 besplatnih doza cjepiva protiv sezonske gripe za HNŽ

Sci-Tech / Flash | 04. 11. 2016. u 11:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije i ove godine osiguralo je 1.560 besplatnih doza cjepiva protiv sezonske gripe.

Cijepljenje je namijenjeno rizičnim skupinama pučanstva i to osobama starijim od 65 godina, osobama s kroničnim oboljenjima (plućne, srčane, bubrežne, jetrene, metaboličke…) neovisno o dobi, kod kojih gripa može dovesti do pogoršanja osnovne bolesti, te osobama sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti (npr. osobe s malignim bolestima) ili zbog terapije (npr. kemostatici, kortikosteroidi), bez obzira na dob, kod kojih je povećan rizik nastanka komplikacija gripe.

Za distribuiranje cjepiva i cjelokupan nadzor cijepljenja zadužen je Zavod za javno zdravstvo HNŽ, koji je dužan kontinuirano informirati Ministarstvo o tijeku cijepljenja.

Cijepljenje je nužno započeti najkasnije 9. studenog 2016. godine i obaviti ga u optimalnom roku.

Vodeći se iskustvom iz prethodnih godina, kada je nakon optimalnog roka ostajalo neutrošeno više od 10% cjepiva, iz Ministarstva su domovima zdravlja sugerirali da eventualno neutrošeni dio cjepiva usmjere za potrebe teško oboljelih članova udruga umirovljenika s područja HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close