INTERA

Osigurana sredstva za stipendiranje CNC operatera

Sci-Tech / Flash | 09. 12. 2016. u 12:04 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu 7.12.2016. u INTERA Tehnološkom Parku održana je svečana dodjela potpore za obuku novih generacija mladih bosanskohercegovačkih CNC operatera za tržište rada.

Potporu je osigurao najveći američki proizvođač CNC strojeva HAAS Automation putem svoje zaklade „Gene Haas Foundation“ i dodijelio je INTERA Tehnološkom Parku u svrhu praktične obuke mladih za rukovanje CNC strojevima za obradu metala. INTERA Tehnološki park već četiri godine djeluje kao član HTEC mreže (Haas Technical Education Center) tj. kao jedan od preko 500 ovakvih centara za obuku u svijetu, i dodjeljena sredstva će najvećim dijelom iskoristiti za praktičnu izobrazbu učenika završnih godina metalskih strukovnih škola u Hercegovini.

Svečanoj dodjeli sredstava u INTERA Tehnološkom Parku nazočili su Simon Vanmaekelbergh predstavnik Haas Automation Europe, Franjo Šestak predstavnik TEXIMP d.o.o. BiH, Vedran Šimunović, izvršni direktor INTERA TP te Mladen Kostić tehnički direktor INTERA TP.

Velika potražnja za CNC operaterima

U uvodnom obraćanju, Simon Vanmaekelbergh je naglasio kako u konkurenciji 60 europskih centara, HTEC centar INTERA Tehnološkog Parka Mostar spada u jedan od najboljih te najprofesionalnijih kojeg je imao priliku posjetiti.


Okupljenima je ukazao na promjenu industrije u smjeru automatizacije te naveo Eurostat projekcije prema kojima će do 2025. godine Europi trebati 7.5 milijuna novih radnika u tehničkom sektoru.

Mostar ima jedan od najmodernijih HTEC centara u Europi

Franjo Šestak predstavnik TEXIMP grupe, posebno je istaknuo zalaganje uprave INTERA Tehnološkog Parka, koja je, prema njegovim riječima u proteklom periodu isključivo lokalnim snagama uspjela napraviti jedan od najboljih HTEC centara za CNC obradu metala.

Tehnički direktor INTERA TP Mladen Kostić je ukazao na važnost ulaganja u metalnu industriju te naglasio da je vidljivo kako rast zainteresiranosti mladih ljudi za ovom strukom i broja novoobučenih CNC operatera za obradu metala omogućuje razvoj postojećih i nastanak novih tvrtki iz metalnog sektora. Također je ukazao na ključni doprinos Franje Šestaka i vlasnika tvrtke TEXIMP Vlade Vukoje koji su omogućili izravan kontakt s Gene Haasom, vlasnikom tvrtke Haas Automation, što je u konačnici rezultiralo time da se Mostar može pohvaliti jednim od najmodernijih HTEC centara u Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close