Studentima kriminalistike

OSCE održao radionicu studentima o međunarodnom kaznenom pravu

Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 09. 2017. u 15:47 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druga izvannastavna radionica Misije OSCE-a u BiH o međunarodnom kaznenom pravu i tranzicijskoj pravdi, na kojoj sudjelovalo 20 studenata prava i kriminalistike sa sedam sveučilišta iz Bosne i Hercegovine, završena je danas u Sarajevu.

Ova radionica je omogućila studentima da uče od eminentnih stručnjaka za pravo i tranzicijsku pravdu.

Tijekom osam dana rada, sudionici su pohađali teoretsku i praktičnu obuku na temu istražnog postupka, sudskog postupka i izricanja presude u predmetima ratnih zločina.

Predavači su bili sudije, tužitelji, odvjetnici, službenici za podršku svjedocima, te istražitelji.

Kao završna aktivnost radionice, na Sudu BiH održana je simulacija suđenja kojim je predsjedavala sutkinja Minka Kreho, a na kojoj su studenti imali priliku upotrijebiti novostečene vještine zastupanja stranaka u postupku.

''Studenti nemaju dovoljno prilika da steknu praktično iskustvo u primjeni principa međunarodnog kaznenog prava, prije nego što diplomiraju na pravnom fakultetu i počnu raditi u pravosudnim institucijama'', rekao je direktor Odjela za ljudsku dimenziju pri Misiji OSCE-a u BiH Fermin Cordoba.

Dodao je da je ova radionica bila izvrsna prilika da steknu dragocjeno praktično pravno znanje kako bi se pripremili za rad u struci.

Azem Ahmić, student četvrte godine prava na Univerzitetu u Zenici rekao je da je za mlade ljude, osobito pravnike koji grade profesionalnu karijeru u tranzicijskom društvu, od izuzetne važnosti da čuju međunarodna iskustva.

''Također je bilo veoma zanimljivo slušati iskustva stručnjaka iz prakse i sudjelovati u simulaciji kaznenog postupka u svim njegovim fazama'', kazao je.

Minela Balta, polaznica magistarskog studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, istaknula je značaj ove radionice, kao jedinstvene prilike koja se ukazala studentima.

''Dobili smo priliku da steknemo neposredno iskustvo u procesuiranju predmeta ratnih zločina i obogatimo svoje znanje o međunarodnim propisima u ovoj oblasti'', kazala je Balta, priopćeno je iz OSCE-ove misije u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close