SEA

Okrugli stol u Mostaru: Kako motivirati učenike za prirodne znanosti?

Sci-Tech / Flash | 27. 04. 2017. u 11:43 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji udruge "Interaktivne otvorene škole" (MIOS) iz Tuzle, u Mostaru je održan okrugli stol "Kako motivirati učenike za prirodne znanosti?" u okviru kojeg se osamdesetak nastavnika iz Tuzle i Mostara upoznalo s osnovama "metode početnog eksperimenta" (SEA).

SEA metoda podrazumijeva proces učenja uz opservacije fenomena iz okruženja ili iz eksperimenta, čime se učenika dodatno motivira i potiče na aktivnije usvajanje znanja, posebice u prirodnim znanostima.

''SEA metodu zagovara promjenu pristupa u procesu obrazovanja kroz drugačiji pristup. Kroz igre, igrokaze i crtanje, djeca mogu zavolje prirodne znanosti, kako ono što uče ne bi doživljavali kao nešto teško'', izjavila je uoči početka okruglog stola suradnica za odnose s javnošću MIOS-a Gabrijela Andrejas.

Po njezinim riječima, veliki broj prosvjetnih djelatnika u Tuzli, u okviru aktivnosti MIOS-a, upoznat je s tom metodom, a sada se nastavljaju aktivnosti na području Hercegovačko-neretvanske županije i ostatka države.

Prodekanica za znanstveno-istraživački rad Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar Denisa Žujo Zekić kazala je kake je jedan od ciljeva okruglog stola motivirati, promovirati i afirmirati prirodne znanosti koje su u posljednje vrijeme na području Bosne i Hercegovine, po njezinim riječima, u potpunost degradirane.

''Dotaknut ćemo se i promjena nastavne strategije kako bismo ispravili neke uočene propuste u devetogodišnjem obrazovanju. Svi smo svjesni tih propusta, ali nikako da se naprave iskoraci kako bi napravili veliku poveznicu između osnovnoškolskog, srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja'', dodala je Žujo Zekić.

Okrugli stol u Mostaru održan je u okviru projekta "Početni eksperimentalni pristup - poboljšanje kvalitete vještine nastavnika u prirodnim znanostima", u organizaciji MIOS Tuzla, Pedagoškog zavoda Mostar i Nastavničkog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić".

Kopirati
Drag cursor here to close