U Mostaru...

Održana rasprava o obrazovnim potrebama Roma u BiH

Sci-Tech / Flash | 30. 10. 2012. u 12:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u BiH u suradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH organizirala je u Mostaru prezentaciju i raspravu o provedbi Revidiranog akcijskog plana o obrazovnim potrebama Roma u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom predstavljeni su ciljevi i mjere koje se trebaju poduzeti kako bi romska djeca ostvarila nesmetan pristup kvalitetnom obrazovanju, te bila u mogućnosti stjecati znanja potrebna za potpunije integriranje u društvo.

Govoreći o provođenju ciljeva i mjera iz Revidiranog akcijskog plana, stručna savjetnica u Ministarstvu za ljudska prava Milena Jurić kazala je kako taj plan predviđa učešće ministarstava obrazovanja, škola, centara za socijalni rad, nevladinog sektora i lokalne zajednice, te ako oni svi zajedno budu radili na provođenju mjera, onda je realno očekivati da on bude i proveden.

"Revidirani akcijski plan predviđa i rad s roditeljima romske djece, dnevne centre za najmlađu djecu uključenost u predškolski odgoj. Jedino s takvom aktivnošću, kada se počne od početka, zaista se može govoriti o potpunom obrazovanju romske djece", kazala je u izjavi za novinare Milena Jurić.

Po riječima službenice za odnose s javnošću mostarskog Ureda OESS-a Meri Musa, OSCE nastoji da ovaj akcijski plan ne ostane samo mrtvo slovo na papiru nego da se on kroz ovakve prezentacije širom BiH približi akterima koji bi trebali provesti mjere predviđene tim planom.

"Nadamo da će ova široka prezentacija doista dovesti do učinkovitije provedbe mjera i da će dati konkretne rezultate", dodala je Musa.

Na današnju raspravu pozvani su predstavnici Ministarstava obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko - neretvanske i Zapadnohercehovačke županije, te predstavnici škola, policijskih postaja, zdravstvenih ustanova, centara za socijalni rad i nevladinih organizacija iz Konjica, Jablanice, Stoca, Čapljine i Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close