totalitarizam

Održana međunarodna znanstvena konferencija 'Identiteti - kulture - jezici'

Sci-Tech / Flash | 02. 06. 2017. u 10:02 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Nasljeđe totalitarizama u suvremenom društvu' tema je međunarodne znanstvene konferencije 'Identiteti - kulture - jezici' održane u petak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Na ovogodišnjoj međunarodnoj konferenciji svoja je predavanja izlagalo oko 20 znanstvenika na temu totalitarizma. Izlagači su bili iz BiH i Hrvatske iz različitih znanstvenih područja, politolozi, povjesničari, pravnici, novinari i drugi.

Tim povodom u izjavi za medije Prodekan za znanost Filozofskoga fakulteta prof. dr. Ivica Šarac kazao je kako je svrha današnje konferencije bila provjeriti postoji li još uvijek ne reflektirani oblici totalitarnog načina i mišljenja u različitim segmentima našeg društva.

Dodao je kako se u posljednje vrijeme previše eksploatiraju pojmovi totalitarizma, fašizma i komunizma koji najčešće služe kao etikete koje se lijepe političkim protivnicima.

"Istraživati pitanje identiteta totalitarizama u Njemačkoj ima tradiciju već od 70 godina", rekao je direktor predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH dr. Karsten Dümmel.

Dodao je kako su Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija zemlje u kojima ne postoje doneseni zakon o lustraciji.

"U Bosni i Hercegovini se događa dosta priča, mitova između tri naroda. Iz tih priča se ne može shvatiti tko je žrtva, tko počinitelj", rekao je Dümmel.

Istaknuo je kako je zadatak znanosti i popularne znanosti da se bave činjenicama i da koriste činjenice, a da mitove i legende ostave po strani.

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Ugo Vlaisavljević rekao je kako u akademskim krugovima tema totalitarizma nije dovoljno prisutna, a ni u javnosti također.

Istaknuo je kako je važan lijevi totalitarizam koji je prisutan u naslijeđu, a naslijeđe je nešto što čega nismo svjesni. Kao svaka tradicija ona može biti podzemna ili prisutna na različite načine.

"Naslijeđe totalitarizma nije samo političko, ono je i kulturno. Ono je naslijeđe mentaliteta, provlači se kroz sve kodove naše kulture", kazao je Vlaisavljević. Prisutnost totalitarizma je značajno iznijeti na vidjelo, ocijenio je Vlaisavljević.

Organizator međunarodne znanstvene konferencije 'Identiteti-kulture-jezici' bio je Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, dok su suorganizatori bili Institut za društvene znanosti Ivo Pilar – Područni odjel Osijek i Zaklada Konrad Adenauer – predstavništvo za BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close