Prava studenata

Odgovor s Filozofskog u Mostaru: 'Nije do naših diploma'

Sci-Tech / Flash | 13. 01. 2017. u 12:26 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne radi se o 'odbijenim diplomama', jer su iste uredno nostrificirane od strane ENIC/NARIC ureda u RH, kao visokoškolske kvalifikacije, radi se o činjenici da je ulaskom u EU Hrvatska bila obvezna urediti pitanja reguliranih profesija i priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija (Direktiva 2005/36/EZ, dopunjeno Direktivom 2013/55/EU)'', istaknuto je u odgovoru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru na upit o problemu pri zapošljavanju u Hrvatskoj s kojim su se suočili studenti koji su završili Studij socijalnog rada u Orašju.

S Filozofskog fakulteta su istaknuli, obzirom da je socijalni rad pod ingerencijom aktualnog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (kao što su to psiholozi ili edukacijski rehabilitatori), isto je bilo obvezno donijeti Pravilnik kojim bi se reguliralo priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija. Što od 2013. godine do danas nije učinjeno.

''Činjenica je također i da Hrvatska komora socijalnih radnika prvostupanjsko tijelo koje treba omogućiti polaganje stručnog ispita, ali to ne žele jer se pravdaju ne postojanjem Pravilnika i vraćaju sve na nadležno Ministarstvo, koje je pak sve stopiralo. Na ovaj se način izravno krše prava studenta koji su nostrificirali svoje obrazovne kvalifikacije pri ENIC/NARIC uredu i ugrožava se slobodan pristup tržištu rada osoba koje su izvršile sve zakonom propisane obveze. Na ovom tragu je i očitovanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava RH, Uprave za tržište rada i zapošljavanje'', rekla je za Bljesak.info Maja Ereš, voditeljica ureda za odnose s javnošću Filozofskog fakulteta.

Sveučilište u Mostaru i Filozofski fakultet, kako je naglasila Ereš, intenzivno su se uključili u rješavanje ovog pitanja na način da je i Rektorski zbor RH, čiji je Sveučilište u Mostaru i član, uputio dopis nadležnim institucijama o potrebi što hitnijeg rješavanja ovih nedorečenosti.

''Predstavnici Filozofskog fakulteta su imali razgovore i sastanke sa zamjenikom ministrice u Ministarstvu socijalne politike i mladih, u prošlom sazivu, kad su bili i poduzeti konkretni koraci za rješavanje ovog pitanja. Aktivnosti na rješavanju problema nastavljeni su i s novim sazivom Vlade Republike Hrvatske i nadležnim tijelima'', zaključeno je u odgovoru s ovog fakulteta.

Podsjećamo, studenti završne godine i studenti koji su završili Studij socijalnog rada u Orašju, pri Filozofskom fakultetu Mosta, žalili su se kako imaju problema pri zapošljavanju u Hrvatskoj, a odnedavno i pri stručnom osposobljavanju, i to studenti koji su već nostrificirali diplome pri hrvatskoj agenciji Enic/Naric.

''Hrvatska komora socijalnih radnika onemogućava nam izdavanje licence ako nam nadležno ministarstvo ne izda rješenje o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije, a na koje se čeka duže od godinu dana. A Ministarstvo nema ni pravilnik o izdavanju rješenja o priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija. I onda se čude što mladi napuštaju državu'', poručili su ranije ogorčeni studenti.

''Mi smo druga generacija koja je završila Studij socijalnog rada u Orašju, neki su i iz treće generacije, ima nas nekoliko stotina i većina nas je iz Hrvatske. Do prije par mjeseci Hrvatska komora socijalnih radnika uredno je izdavala licence za samostalan rad i neke su se kolege već zaposlile u ustanovama socijalne skrbi. A mi sada, s istom dokumentacijom kao i oni, ne možemo dobiti ni licencu, ni stručno osposobljavanje'',žale se.

Novopečeni socijalni radnici tvrde da je došlo do propusta od strane Komore i Ministarstva, a oni taj propust ne žele priznati. Spornim smatraju zakon iz 2015. godine koji se nije primjenjivao te su ljudi donedavno dobivali licence.

Kopirati
Drag cursor here to close