Motivacija

Od prakse do posla za mlade! IX festival rada srednjih tehničkih i stručnih škola u BiH

Sci-Tech / Flash | 05. 05. 2017. u 07:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu 6. svibnja u Hadžićima održat će se IX festival rada srednjih tehničkih i stručnih škola BiH koji će okupiti 70 srednjih škola iz cijele države i omogućiti za preko 800 mladih natjecanje u 54 zanimanja i stručna zvanja.

Organizator Festivala je Udruženje nastavnika i suradnika srednjih tehničkih i stručnih škola FBiH, a domaćini su Srednja škola Hadžići i općina Hadžići. Ove godine Festival podržava Švicarska agencija za razvoj i suradnju u BiH (SDC) putem Programa „Prilika Plus“ koji implementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća, a partneri Festivala su i 66 lokalnih kompanija.

Festival je od velike važnosti kako za mlade u srednjim tehničkim i stručnim školama da se podrže u razvoju, dodatno motiviraju i bolje uvežu s poduzećima i kasnije lakše nađu posao, ali i za promociju ovih zanimanja koja se traže danas na tržištu rada. Ovo je značajno posebno kada znamo da je 63% mladih u BiH nezaposleno.

Svečano otvaranje Festivala je u 11:00h u Sportskoj dvorani u Hadžićima. Natjecanja će u ovisnosti od zanimanja biti raspoređena na nekoliko lokacija (elektrotehničari - Osnovna škola 6. ožujak Hadžići; pekar, slastičar, kuhar i konobar - hotel GastroID; automehaničar i metalostrugar - Tehnički remontni zavod Hadžići, voćar/vinogradar - Voćnjak Hadžići; vozač motornih vozila - Poligon Hadžići, veterinarski tehničar - Veterinarska stanica Hadžići, ostala zanimanja - Srednja škola Hadžići).

Paralelno s natjecanjem od 13:00 do 14:30 u multimedijalnoj sali općine Hadžići bit će održan i okrugli stol na temu: ''Praktična nastava u srednjim tehničkim i stručnim školama: Na putu k jakom partnerstvu s poduzećima'' na kojem će sudjelovati predstavnici škola, ministarstava, nevladinih organizacija i poduzeća. Cilj okruglog stola je definiranje pojedinačnih uloga i odgovornosti ključnih aktera, kako bi se u narednom razdoblju unaprijedio nastavni proces kroz otvaranje mogućnosti sveobuhvatnijeg uključivanja poduzeća u provođenje jednog dijela praktične nastave, te adekvatnijeg dizajniranja obrazovnih programa na svim nivoima, a posebno u kontekstu cjeloživotnog učenja. Na okruglom stolu će se prezentirati i dobre prakse u suradnji škola i poduzeća u polju praktične nastave.

Kopirati
Drag cursor here to close