Mala ulaganja

Obrazovanje u Mostaru ima više problema nego rješenja

Sci-Tech / Flash | 09. 09. 2014. u 11:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada je u pitanju obrazovanje u Mostaru, mnogo je više problema nego rješenja. Malo se sredstava ulaže u obrazovanje, profesori i prosvjedni radnici nisu dovoljno plaćeni. Još uvijek postoji problem dvije škole pod jednim krovom koji nije riješen, te je aktualan problem segregacije i separacije manjina, poput Roma'', rekao je Jens Wagner, koji je uime njemačke Vlade svečano otvorio novu rezidenciju United World Collegea u Mostaru.

Zgrada u kojoj se od sada nalazi UWC prvi put je otvorena 1878. godine kao vojna pošta, a zanimljivo je da je u njoj bio smješten prvi telegraf u Europi.

Wagner je rekao kako je unatoč svim problemima ''divno vidjeti kako je UWC u Mostaru uspio pokazati da se drugačije obrazovanje u ovom gradu može isplatiti''.

U kupovinu, ali o obnovu zgrade, nove rezidencije koledža ''Mejdan'' uložen je milijun maraka, a u njoj će zasada boraviti 37 učenika. Sredstva za zgradu su osigurali njemačko Ministarstvo vanjskih poslova, njemačka fondacija Heidehof i privatni donatori koji su odlučili ostati anonimni.

''Uz pomoć njemačke Vlade, njemačkog Ministarstva vanjskih poslova i organizacije Koledža ujedinjenog svijeta u Njemačkoj uspjeli smo dobiti sredstva kupiti objekt i rekonstruirati ga. Trenutno služi za smještaj 37 učenika i jednog profesora. Mi se nadamo da ćemo biti u stanju napraviti još nekoliko rezidencija'', rekla je direktorica United World Collega Valentina Mindoljević.

Dodala je kako u Mostaru u smanjenom kapacitetu još djeluju dvije rezidencije u kojima su smješteni učenici.

''Cilj nam je izgraditi ili kupiti zgradu koja će biti naše vlasništvo, tako kada mi prestanemo djelovati to ostaje gradu'', rekla je Mindoljević.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je rekao kako je grad Mostar otvaranjem ove zgrade postao pravi europski grad koji se uključio u mrežu svjetskih koledža.

''Isto tako vjerujem da ćemo imati obnoviti i druge zgrade koje će biti u svrhu djece i boljeg standarda djece koji dođu Mostar. Da će preporučiti drugima da je Mostar izuzetno mjesto za življenje, da je Mostar siguran grad i da postoje smještajni kapaciteti za njih'', rekao je Bešlić i dodao da se nada da će učenici UWC-a biti dobri promotori Mostara u svijetu.

Zgrada u kojoj se oda sada nalazi UWC prvi put je otvorena 1878. godine kao vojna pošta, a zanimljivo je da je u njoj bio smješten prvi telegraf u Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close