Malo tržište?

Oboljeli od karcinoma ostaju bez lijekova jer se proizvođači povlače s tržišta BiH

Sci-Tech / Flash | 17. 03. 2017. u 07:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oboljeli od karcinoma u FBiH još uvijek se susreću s problemom nedostatka citostatika, piše Večernji list BiH. Razlog tome sve češće nije nedostatak novčanih sredstava, nego Zakon o javnim nabavama i činjenica da je tržište BiH suviše malo te dobavljačima iz SAD-a, EU, Kanade nije prioritet, piše Večernji list.

Prema informacijama Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, trenutačno postoje problemi u kontinuiranoj opskrbi zdravstvenih ustanova samo lijekom cisplatin (koristi se za liječenje tumora pluća, glave, vrata...) jačine 50 mg, što se nadomješta povećanim narudžbama istog lijeka jačine 10 mg i lijeka ifosfamid (koristi se pri liječenju raka testisa).

Inače, Zavod financira nabavu 67 lijekova iz skupine citostatika s više od 157 različitih oblika i jačina provođenjem postupaka javnih nabava u skladu sa Zakonom o javnim nabavama i potpisivanjem ugovora o njihovoj nabavi i isporuci s ugovornim veledrogerijama odnosno dobavljačima koji se obvezuju, između ostalog, i na kontinuiranu isporuku ugovorenih lijekova.

''Nakon potpisivanja ugovora o nabavi i isporuci lijeka s ugovornom veledrogerijom odnosno dobavljačem Zavod nema mogućnost za nabavu lijeka od drugih dobavljača u slučajevima kada je lijek deficitaran, pa i u slučajevima kada na tržištu postoji generička inačica drugog proizvođača.
Iz navedenoga se može zaključiti kako primjena pojedinih odredbi Zakona o javnim nabavama limitira Zavod u postupanju u slučaju deficitarnosti lijekova'', navode iz ovog Zavoda, a prenosi Večernjak.

Ističu i kako problem deficitarnosti uzrokuje i činjenica da se gotovo svi lijekovi iz skupine citostatika uvoze od proizvođača iz EU, SAD-a, Kanade i Japana te da je riječ o proizvođačima za koje je tržište BiH suviše malo da bi bilo prioritet u proizvodnim planovima. “Vrlo je čest slučaj da se pojedini proizvođači povuku s tržište BiH, pri čemu i lijekovi koje proizvode gube status registriranog lijeka i time je otežana njihova nabava'', ističu iz Zavoda.

Dodaju i kako se događa da su lijekovi uvezeni u BiH, međutim, u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH obvezna je kontrola kvalitete svakog uvezenog lijeka koja za prvu seriju traje i do 15 do 20 dana, tako da je u tom razdoblju moguća pojava deficitarnosti lijekova jer se u skladu s propisima ni jedan lijek ne smije staviti u promet bez nalaza o kvaliteti lijeka. Jedno od rješenja koje Zavod predlaže za ovu situaciju je nabava zaliha lijekova za dulje razdoblje.

Kopirati
Drag cursor here to close