Oboljeli od karcinoma nemaju lijekove za terapiju
Pacijenti u panici
OBJAVA: Srijeda, 11. siječnja 2017. 16:03
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Sa.M.
Oboljeli od karcinoma nemaju lijekove za terapiju
1

Pacijenti oboljeli od karcinoma nemaju lijekove koji su im potrebni.

Pacijenti oboljeli od karcinoma već danima ne primaju terapiju jer Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nema lijekove koji su im potrebni.

Šef Klinike za onkologiju KCUS-a Semir Bešlija rekao je da se sa nedostatkom lijekova ne suočavaju samo pacijenti koji dolaze na ovu kliniku, nego i oni koji se liječe širom Federacije BiH, piše Srna.

"Nadležnost za nabavku citotoksičnih lijekova u FBiH je isključivo vezana za Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. Kao uposlenici Klinike za onkologiju veoma smo frustrirani ovakvim načinom organizacije i smatramo da je neophodno promijeniti s ciljem optimizacije njege onkoloških pacijenata", rekao je Bešlija za portal "Klix.ba".

Iz KCUS-a ističu da Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH raspisuje natječaje za nabavku, potpisuje ugovore i određuje koji će lijekovi za onkološke pacijente biti stavljeni na listu.

"Mi samo primjenjujemo lijekove koje nam Fond dostavi i raspolažemo samo sa onoliko lijekova koliko nam osiguravaju. Ovo se odnosi i na sve programe zdravstvene zaštite iz takozvanog vertikalnog programa za koji nam Fond dostavlja nedovoljno novca, kateterizacija, zlatni sat procedure, kardiohirurške operacije, operacije kičmenog stuba i veliki broj drugih procedura", rekli su na KCUS-u.

Komentari (1)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Klonirani Ja
1. Klonirani Ja
prije 224 dan.
A da im date ulje od kanabisa ?
+10
-11
9
BA
Chrome