Inspiracija

Novi roboti nadahnuti šišmišima

Sci-Tech / Flash | 08. 08. 2017. u 07:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenicima s Tehnološkog instituta u Kaliforniji su pri stvaranju nove vrste robota koji može letjeti bile inspiracija akrobatske sposobnosti šišmiša, prenose mediji.

Takav robot će jednog dana dostavljati pakete ili pregledavati područja zahvaćena prirodnim katastrofama, tvrde znastvenici.

Podsjećaju kako šišmiši imaju najsofisticiranija krila u životinjskom svijetu. U njima se nalazi oko četvrdeset zglobova koji ih podupiru i daju im iznimnu pokretljivost za vrijeme leta.

"Oduševim se svaki put kada vidim šišmiše kako se prevrću u zraku ili kako naglo skreću za vrijeme hvatanja plijena", rekao je inženjer robotike Soon-Jo Chung i jedan od autora studije objavljene u časopisu Science.

Prije su znanstvenici izrađivali robote koji su nalikovali insektima ili pticama. Kada su pokušavali izraditi robota koji imitira šišmiše, nisu ima uspjeha zbog velikog broja zglobova koji se nalaze u krilima.

Međutim, Chung i njegovi kolege uspjeli su napraviti robota pod nazivom "Bat Bot" ili B2 koji može letjeti i okretati se kao šišmiš jer su otkrili koje komponente su ključne za rad njihovih krila, a to su zglobovi u ramenima i laktu. Bat Bot ima tanka i elastična krila za razliku od prijašnjih modela čija su krila bila kruta.

"Za vrijeme leta, fleksibilna krila se pune zrakom i kada se vrate na mjesto izbacuju zrak, što im omogućuje dodatno podizanje”, objasnio je inženjer robotike i jedan od autora studije Seth Hutchinson.

Zglobovi u krilima su izrađeni od 3D plastike i prekriveni mekom, tankom i trajnom kožom od silikona. Robot ima 93 grama i raspon krila od 47 centimetara. Za vrijeme probnog leta mogao je letjeti 5,6 m po sekundi.

Znanstvenici smatraju da je sigurniji za uporabu od komercijalnih dronova zbog mekoće krila i male težine. Ako bi se zaletjeli u ljude ili neke druge objekte, ne bi izazvali gotovu nikakvu štetu za razliku od dronova.

Kopirati
Drag cursor here to close