Na meti hakera

Ni kriptovalute nisu imune na hakiranje

Sci-Tech / Flash | 06. 07. 2017. u 09:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najvećih burzi za prodaju i kupovinu bitcoina, južnokorejska Bithumb, našla se na meti hakera zbog čega su kompromitirani podaci o čak 30 tisuća kupaca i prodavatelja.

Da je do hakerskog napada došlo, postalo je jasno nakon što su neki od kupaca Bithumba prijavili da im je s računa nestao novacc.

U istragu se uključila i južnokorejska agencija za internet i sigurnost, no prema trenutno dostupnim informacijama, korisničke lozinke nisu ukradene. Samo novac.

"Hakirano je osobno računalo jednog od zaposlenika, ne središnji server. Otkrivene su neke osobne informacije kupaca, poput brojeva mobilnih telefona i e-mail adresa. No, otkrili smo i kako je nekim kupcima ukraden novac jer su hakeri dobili pritup jednokratnim lozinkama koje se koriste u lektronskim financijskim transakcijama", stoji u priopćenju Bithumba objavljenom na Brave New Coin, javlja Zimo.co.

Iako nisu službeno potvrdili, navodno se radi o krađi "nekoliko milijardi wona" odnosno više milijuna dolara.

Bithumb je jedna od najvećih i najprometnijih bitcoin burzi na svijetu, a ovaj slučaj samo pokazuje kako je skok vrijednosti kriptovaluta izazvao pozornost ne samo kupaca i prodavatelja, već i hakera.

Uostalom, ovo nije prvi slučaj "nestanka" velike količine kriptovalute. U 2014. godini još jedna burza, Mt. Gox, nastradala je u hakerskom napadu. Tada je "nestalo" bitcoina u protuvrijednosti 460 milijuna dolara. No, tada je i bitcoin vrijedio znatno manje nego danas.

S rastom vrijednosti kriptovaluta i sve većim brojem korisnika, možemo očekivati i da će se ovakvi slučajevi sve češće ponavljati.

Kopirati
Drag cursor here to close