Save the children

Ne objavljujte fotografije svoje djece bez potrebe, pogotovo ne one s plaže

Sci-Tech / Flash | 08. 07. 2017. u 09:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internet je sjajna stvar, ali zna biti i opasno mjesto. Dostupnošću pametnih telefona, uporaba društvenih mreža postala je dio svakodnevnoga života djece i roditelja. Nažalost, ova ekspanzija nije istodobno popraćena povećanjem medijske pismenosti korisnika, što rezultira velikim društvenim problemima: govorom mržnje, povećanjem agresije i nasilja među djecom, te realnom opasnošću od zlouporabe djece u svrhu pornografije.

''Pustiti dijete bez nadzora na internet je kao da ste ga pustili samog na najprometnije raskrižje'', upozoravaju iz organizacije Save the Children.

Vodeći se zabrinjavajućim podacima istraživanja provedenog u Bosni i Hercegovini 2016. godine, organizacija Save the Children je u BiH i Srbiji pokrenula kampanju #MislišDaZnaš. Cilj ove sveobuhvatne akcije, u koju su se uključili mnogi regionalni mediji,je povećanje svijesti o rizicima i opasnostima s kojima se djeca suočavaju prilikom korištenja informativno-komunikacijskih tehnologija.

U sklopu kampanje upravo su objavljeni edukativni video i infografika pod nazivom „Važno obavještenje za roditelje“ s pet zlatnih savjeta za sigurnije djetinjstvo na internetu.

Jedan od savjeta upućenih roditeljima odnosi se na objavljivanje fotografija svoje djece na društvenim mrežama.

Razgovarajte s djetetom o prednostima i opasnostima interneta, stvarajte odnos s djetetom tako da vam može povjeriti svoje probleme. Ne otvarajte djetetu nalog na društvenim mrežama ako je mlađe od 13 godina. Ne objavljujte fotografije djeteta bez potrebe, pogotovo one s plaže. Upoznajte se sa sadržajima koje koristi vaše dijete i osobama s kojima komunicira.

Save the Children poziva sve roditelje i djecu da primjenjuju pravila sigurne uporabe interneta, te da više informacija potraže uz hashtag #MislišDaZnaš.

Kampanju su do sada podržali: Cineplex Arena Novi Sad, Cineplax Roda Beograd, Cinema City Sarajevo, Multiplex Ekran Zenica, TV N1, Radio Slobodna Europa, BHT1, Prvi TV, Blic, Dnevni list, Nezavisne novine, Večernji list, Ljepota i zdravlje, Grazia, Gracija, Urban magazin, Radio 021, Bljesak, Klix, Radiosarajevo.ba, DEPO, Buka i Radio "Active" Zenica.

Kopirati
Drag cursor here to close