Bez manipulacija

Nastavnicima treba 300 godina za pravedno testiranje za posao

Sci-Tech / Flash | 07. 02. 2017. u 13:19 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tražit ćemo žurne korake, dok se ne donese jedinstven pravilnik na razini županije. Mi ne tvrdimo da je svaki natječaj namješten, ali se ostavlja previše mogućnosti i slobodnog prostora da se sumnja'', rekao je Željko Prskalo jedan od idejnih začetnika građanske inicijative "Transparentno" čiji su se članovi u utorak u Mostaru sastali s ministrom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašidom Hadžovićem.

Naime, na sastanku se razgovaralo o zapošljavanju u školstvu.

Ministar je rekao kako svaki pravilnik treba neku zakonsku osnovu.

''S obzirom da pravilnik nije moguće uraditi na razini županije zbog Zakona, svaka škola je dužna imati svoj pravilnik o prijemu zaposlenika i svaka škola, odnosno školski odbor, je donosio pravilnik'', rekao je Hadžović, dodajući da je jedini mogući način da bi se taj problem riješi novi zakon na kojem ministarstvo već radi.

''Otkako sam imenovan na funkciju već smo primijetili problem i imamo pravilnik koji su radili i sindikati i direktori, ali ga ne možemo objaviti u smislu pravilnika jer bi prekršili Zakon. Što se tiče kolektivnog ugovora radimo na njemu i vidjet ćemo na koji način će se taj dio zatvoriti. Imao sam određenih ideja kako da pomognemo obrazovanju'', kaše Hadžović.

Građanska inicijativa "Transparentno" zalaže se za jedinstven pravilnik na razini županije koji, kako navode, neće ostavljati prostora za mogućnost manipulacije.

''Jedinstven pravilnik bi objedinio sve pravilnike. Razloga je više, jedan je što su pravilnici teško dostupni za kandidate koji sudjeluju u natječajima, a s druge strane što su nepravični i nelogični i to po njima ne mogu dobiti posao oni koji su najkompetentniji. Mi ne tvrdimo da je svaki natječaj namješten, ali se ostavlja previše mogućnosti i slobodnog prostora da se sumnja'', kaže Prskalo, dodajući da žele raditi na povećanju transparentnosti

''Primjerice, ako pismeni test nosi 40 bodova gdje se traži opće znanje od poznavanja Newtonovih zakona za nastavnika hrvatskog i slično, gdje razgovor nosi 30 bodova što je 70 bodova, a godina radnog iskustva u struci nosi 0,2 boda, dakle treba vam 350 godina da bi ste napravili neki omjer usmenog i pismenog razgovara u odnosu na ostale kvalifikacije'', pojašnjava Prskalo.

Naveo je i da sadašnji pravilnici nisu u sukobu sa zakonom, a školama je omogućeno da imaju pravilnike.

''Treba imati vremena i strpljenja, ali ćemo tražiti žurne korake, dok se ne donese jedinstven pravilnik. Sve pravilnike koje škole imaju treba objaviti na web stranicu da su svim kandidatima dostupni. Primjerice može se organizirati natječaj prije početka godine, sada je drugi mjesec, a još nisu provedeni svi natječaji i takve stvari se mogu i moraju žurno rješavati'', zaključuje Prskalo.

Kopirati
Drag cursor here to close