Otvoren natječaj

NASA daje masnu plaću budućem svemirskom zaštitaru

Sci-Tech / Flash | 03. 08. 2017. u 12:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NASA traži 'svemirskog zaštitara' koji bi trebao sačuvati Zemlju od izvanzemaljaca, objavio je BBC. Glavni zadatak mu je izbjeći biološku kontaminaciju tijekom ljudskih ili robotiziranih istraživačkih misija u svemiru.

To vrijedi i obrnuto i odnosi se na letjelice koje se vraćaju na Zemlju, kao i na rizik od ljudskog onečišćenja drugih planeta. Uz atraktivni naziv radnog mjesta, nudi se i primaljiva godišnja plaća između 124.406 i 187.000 dolara. Natječaj je američkim državljanima otvoren od srpnja i zatvara se sredinom kolovoza.

Svemirski zaštitar nije nova ideja. Originalni UN-ov sporazum o istraživanju svemira iz 1967. poziva države koje izvode svemirske misije da vode brigu o onečišćenju. Među glavnim zadacima Ureda za zaštitu planeta je sačuvati 'prirodno stanje' drugih svjetova i 'poduzimanje mjera zaštite Zemljine biosfere u slučaju da postoji izvanzemaljski život', navodi BBC.

Ta velika odgovornost objašnjava velikodušnu plaću, ali zahtjevne su i kvalifikacije. Osim 'naprednog znanja o zaštiti planeta' kandidati moraju imati iskustva u 'svemirskim programima od nacionalnog značaja'. Najpoželjnije diplome su iz fizike, strojarstva i matematike, a zahtjeva se i sigurnosna provjera.

NASA uzima svemirsku zaštitu vrlo ozbiljno, pa se priprema uništiti letjelicu Cassini koji istražuje Saturn kako ne bi nekontrolirano pao i zagadio Zemlju, baš kao što je 2003. učinila s Galileom koji je obilazio orbitu Jupitera, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close