Najveći hakerski napad u povijesti: Pali sustavi u čak 74 države
Neviđen napad
OBJAVA: Petak, 12. svibnja 2017. 21:23
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Z.D.
Haker tipkovnica
2

''Ovo je veliki cyber napad i meta mu je veliki broj organizacija širom Europe i svijeta. Ovako nešto nisam ranije vidio'', izjavio je stručnjak za računalnu sigurnost Kevin Beaumont, prenosi BBC.

Ono što je izgledalo kao hakerski napad na britanski zdravstveni sustav razvija se u jedan od najvećih koordiniranih cyber napada do sada, javljaju svjetski mediji. Računala na više tisuća lokacija u svijetu blokirana su hakerskim programom koji traži isplatu 300 dolara u Bitcoinima – vrsti virtualnog novca.

Kako tvrde stručnjaci riječ je o tzv. Ransomware ili ucjenjivačkom softveru koja korisniku uskraćuje pristup računalnim resursima i traži plaćanje otkupnine za uklanjanje ograničenja. Neki oblici ransomwarea kriptiraju datoteke, dok druge jednostavno zaključavaju sustav te prikazuju poruku koja korisnika nagovara na plaćanje otkupnine.

Do sada su izvještaji o hakerskom napadu stigli iz 74 države, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Kinu, Rusiju, Španjolsku, Italiju i Tajvan. Stručnjaci za sigurnost povezuju napade.

''Ovo je nešto ogromno'', rekao je Jakub Kroustek iz kompanije Avast koja se bavi računalnom sigurnošću.

Iz kompanije Kaspersky navode da broj slučajeva raste. Nekoliko eksperata napad povezuje sa grupom hakera ''The Shadow Brokers'' koja je nedavno preuzela odgovornost za hakiranje američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA).

Nekoliko velikih španjolskih kompanija se žalilo na napad, među kojima i telekom Telefonica. Stižu informacije da je o FedEx pogođen napadom. Kao što je poznato u Velikoj Britaniji je veliki broj bolnica odgodio operacije i tretira samo hitne slučajeve.

''Ovo je veliki cyber napad i meta mu je veliki broj organizacija širom Europe i svijeta. Ovako nešto nisam ranije vidio'', izjavio je stručnjak za računalnu sigurnost Kevin Beaumont, prenosi BBC.

Stručnjaci ističu da ova vrsta ucjenjivačkog softvera do sada nije bila poznata.

Komentari (2)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
niko neznanovic
1. niko neznanovic
prije 136 dan.
Jel zato sinoć Eronet bio u k.u.RC.u? Nije se moglo ni zvati i slati poruke jedno sat vremena
+15
-2
2
BA
Chrome
Niđe Veze
2. Niđe Veze
prije 136 dan.
U nas ništa nije palo. Jer nema više šta pasti hahahahaha
+19
-0
1
BA
Chrome