Pravoslavni vjeronauk

Nacionalna grupa predmeta za srpsku djecu ne postoji u ZHŽ-u i HNŽ-u

Sci-Tech / Flash | 17. 01. 2017. u 21:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima koji su dostavljeni Srni iz institucija u FBiH, za školsku 2016/2017. godinu nacionalna grupa predmeta za srpsku djecu ne postoji u Bihaću, Sanskom Mostu, Kulen Vakufu, Livnu, Mostaru, Čapljini, Konjicu, Jablanici, Travniku, Glamoču...

U Zapadnohercegovačkoj i Bosansko-podrinjskoj županiji ne postoje učenici koji pohađaju pravoslavni vjeronauk. U Livnu se pravoslavni vjeronauk ne realizira u školi, već nedjeljom u parohijskom domu.

U Posavskoj županiji pravoslavni vjeronauk i nacionalnu grupu predmeta pohađa sedam učenika, a predaju im nastavnici Hrvati.

Na području Sarajevske županije učenici srpske nacionalnosti pravoslavni vjeronauk pohađaju u katoličkim školskim centrima na Stupu i Mejtašu, dok u Vogošći srpski đaci srpski jezik i književnost izučavaju u Osnovnoj školi "Mirsad Prnjavorac", piše Srna.

U središnjoj školi u Bosanskom Petrovcu za 103 učenika ne postoji nacionalna grupa predmeta, đaci imaju mogućnost da im se u knjižice upiše srpski jezik, a realizira se "bosanski". Slična situacija je i u Tuzlanskoj, te Zeničko-dobojskoj županiji.

Nešto je bolja situacija u Drvaru i Bosanskom Grahovu, gdje Srbi predstavljaju većinsko stanovništvo i postoji nacionalna grupa predmeta.

Slična situacija u obrazovnim ustanovama u FBiH bila je i tijekom proteklih godina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close