Može li Facebook predvidjeti samoubojstvo?
The Durkheim Project
OBJAVA: Petak, 5. srpnja 2013. 10:44
IZVOR: Bug.hr
AUTOR: M.M.
Žena laptop omča samoubojstvo
0

Vjerojatno ste mnogo puta čitajući tuđe trtljavine na Facebooku razmišljali o smrti, vlastitoj ili onoga tko je sve to napisao, ali pitanje je

Vjerojatno ste mnogo puta čitajući tuđe trtljavine na Facebooku razmišljali o smrti, vlastitoj ili onoga tko je sve to napisao, ali pitanje je – dali se iz tako nečega može egzaktno i znanstveno utemeljeno predvidjeti nečija sklonost možebitnom samoubojstvu?

Nova studija imenom „The Durkheim Project“ pokrenuta u Novoj Engleskoj pokušava analizom podataka skupljenih s društvenih mreža i mobitela procijeniti ukupni rizik za moguće samoubojstvo.

Studija se fokusira prije svega na američke ratne veterane koji će koristiti aplikacije koje prate njihova pisanja na društvenim mrežama i slati ih u medicinsku bazu podataka.

Tako prikupljeni podaci bit će računalno analizirani korištenjem umjetne inteligencije, a prediktivni algoritmi bi trebali koristiti tako dobivenu analizu da u stvarnom vremenu prate sadržaj poruka i ponašanje ispitanika za koje se sumnja da iskazuju tendencije tipične za one sklone destruktivnom ponašanju.

Studija je ime dobila po velikom sociologu Emilu Durkheimu koji je još krajem 19. stoljeća napravio vlastitu vrsnu studiju imenom „Samoubojstvo“ u kojoj je izuzetno precizno pokazao socijalne faktore koji su karakteristični za samoubojice, a koje je podijelio u nekoliko različitih precizno definiranih kategorija.

Prema Durkheimovoj analizi, socijalna integracija (prihvaćanje u društvo i prihvaćanje društva) kontraindicirani su samoubojstvu, odnosno, snažno su negativno korelirani s incidencijom samoubojstava, dok je izostanak socijalne integracije direktno snažno koreliran (uz druge faktore) sa sklonošću samoubojstvu.

Projekt je trenutno u eksperimentalnoj fazi i u stanju je bio predvidjeti s točnošću od 65% vjerojatnost pokušaja samoubojstava na osnovu analize sadržaja na društvenim mrežama.

Cilj je stvoriti dodatno dijagnostičko sredstvo medicinarima kako bi na vrijeme predvidjeli potencijalno samoubilačke obrasce ponašanja i prevenirali ih.