420

Mostarski srednjoškolci redovito napušeni na nastavi

Sci-Tech / Flash | 08. 06. 2017. u 13:25 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesori u mostarskim srednjim školama nisu upoznati sa simptomima konzumiranja kanabisa, tvrde učenici navodeći kako su nekoliko puta bili pod utjecajem kanabisa.

Mostarski srednjoškolci za Bljesak.info su naveli kako su profesori to ignorirali iako je, kako tvrde, bilo očigledno da su napušeni.

Razgovarali smo s nekoliko učenika iz različitih srednjih škola koji tvrde da ''rekreativno konzumiraju marihuanu'' navodeći kako pod tim rekreativnim konzumiranjem podrazumijevaju ''pušenje do dva puta tjedno'', te se ne smatraju ovisnicima.

Sve je dobro u normalnim količinama

Mladi koji su konzumirali marihuanu tvrde kako ih to opušta i olakšava stresne situacije.

''Marihuana utječe pozitivno. Dosad nije pokazala negativnih djelovanja na mene. No, ovisi o društvu. Smijem se, opušten sam. Može se reći da sam nekad paranoičan od nje'', rekao nam je učenik jedne tehničke škole.

''Često sam znao sresti sportaše koji ne puše cigarete, a puše travu, iako neki smatraju da uspori reflekse, ali sve je dobro u nekim normalnim količinama'', dodao je.

Zabrinjavajuća je činjenica što srednjoškolci s konzumiranjem započinju još u osnovnoj školi ili u nižim razredima srednje i priznaju da ih katkad povuče želja da probaju neku drugu drogu, ali koja nije na sintetičkoj bazi. Dileri su, kako su nam rekli, najčešće njihovi vršnjaci.

''Probala sam ju nekad u prvom razredu, a do nje smo došli preko drama raje iz razreda'', rekla je nam je jedna gimnazijalka.

Jedan učenik strukovne škole je rekao kako nije upoznao osobu koja prodaje 'travu'.

''S 13 godina sam probao. Cure su me zvale da zapalim s njima i ne znam kako su došle do nje'', rekao je i dodao kako ga nije ni zanimalo od kud im marihuana ali da nije želio odbiti priliku.

Skoro svi srednjoškolci s kojima smo razgovarali i koji su rekli da su probali marihuanu, kažu kako su i za vrijeme nastave bili pod utjecajem marihuane.

Profesori primijete

No tvrde da profesori, unatoč tome što su primijetili, nisu reagirali. Kažu i da se ne boje sankcija i kazni.

''Naravno da sam bio napušen u školi. Profesorica je primijetila, al' nas je samo 'ložila' da će biti provedeno testiranje na drogu u školi'', ističe učenik iz strukovne škole.

Prema riječima pedagoginje jedne mostarske srednje škole, redovito se nastoji pružiti edukaciju kako učenicima tako i roditeljima, a testiranje na drogu se ne rade bez dozvole roditelja.

''Ako dođe do primjećivanja da učenici konzumiraju opojna sredstva škola prvo obavještava roditelje, koji se uvezuju s institucijama u Gradu. Škole ne smiju provesti testiranje učenika na opojna sredstva bez odobrenja roditelja'', ističe pedagoginja, koja je, kako kaže zbog osjetljivosti teme ipak željela govoriti bez objave imena.

Mladi s kojima smo razgovarali do sada nisu imali problema sa zakonom zbog marihuane, no doznajemo kako je ipak jedan učenik za vrijeme nastave 'pao' sa marihuanom u Mostaru. Učenik je, nakon obavještenja policije, prošao samo s jednim razgovorom s roditeljem i razgovorom s pedagogom.

Prevencija MUP-a

Iz MUP-a HNŽ-a rečeno nam je kako policija svakodnevno radi na prevenciji ovisnosti o opojnim sredstvima, te već dvije-tri godine se u osnovnim i srednjim školama vrše predavanja na tu temu.

''Naši djelatnici obilaze školska dvorišta, gdje se skupljaju maloljetnici a gdje može doći do konzumacije ili raspačavanja opojnih droga'', rekao je za Bljesak.info Ljudevit Marić glasnogovornik MUP-a HNŽ-a.

Srednjoškolci o legalizaciji

Srednjoškolci su podijeljenog su mišljenja oko legalizacije marihuane u medicinske svrhe.

''Normalno da treba medicinsku marihuanu legalizirati, pomaže ljudima, a i onako će biti jednako nedostupna bez recepta'', ističe gimnazijalac za Bljesak.info. No, pojedini učenici, očito nedovoljno upoznati s problematikom, kažu kako nisu za legalizaciju jer bi tada ''trava bila skuplja''.

Kopirati
Drag cursor here to close