Natjecanje u spelovanju

Mostarci na natjecanju ''Spelling Bee''

Sci-Tech / Flash | 18. 03. 2014. u 14:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo SAD-a u BiH organizira treće državno natjecanje u ''spelovanju'' riječi engleskog jezika poznato kao ''Spelling Bee'' u Bosni i Hercegovini. Projekt je počeo sa 4.000 učenika u 121 škole širom BiH koji su se natjecali u svojim učionicama u veljači ove godine. Broja škola koje su ove godine sudjelovale na ovim natjecanjima se povećao za impresivnih 43%.

Pobjednici sa školskih natjecanja iz 61 grada iz cijele Bosne i Hercegovine natjecati će se na regionalnim natjecanjima ovaj tjedan u osam američkih kutaka širom BiH i hotelu Bosnia u Sarajevu, stoji u priopćenju.

Po dva pobjednika svakog od regionalnih takmičenja učestvovat će na finalnom državnom natjecanju koje će se održati u Sarajevu 26. travnja 2014. godine. Na svakom od natjecanja, član žirija, Amerikanac koji predstavlja ambasadu SAD-a, ponudit će učenicima riječi koje treba spelovati.

“Spelling Bees” testira umijeće učenika u ''spelovanju'' riječi na engleskom jeziku. Obzirom da engleski jezik ne slijedi pravilo doslovnog ''spelovanja'', kao što je to slučaj sa bosanskim, hrvatskim i srpskim jezikom, poznato je koliko riječi mogu biti teške za spelovati.

Ovakva natjecanja u ''spelovanju'' održavaju se u školama širom SAD-a kako bi se pomoglo učenicima u učenju jezika, u poboljšanju vještina ''spelovanja'' i obogaćivanju rječnika, ali i zato što su ova natjecanja zabavna za učenike i publiku. Regionalni pobjednici, njihovi roditelji i profesori, otputovat će u Sarajevo na finalno natjecanje gdje će se sudionici natjecati za nagrade uključujući i Apple i-Pad.

Regionalno finale za područje Mostara održati će se 25. ožujka u 14:00 sati u Američkom kutku.

Kopirati
Drag cursor here to close