Pozitivna priča

Mostarac nakon prakse u Danskoj, ide u Ruandu

Sci-Tech / Flash | 18. 01. 2015. u 10:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željko Džidić iz Mostara student završne godine Socijalnog rada bio je na praksi u Danskoj, a želja mu je na ljeto otići na praksu u Ruandu. 

Ovaj mostarski student, koji je za praksu saznao preko AIESEC Facebook stranice, te se odlučio prijaviti, iz Danske nosi zanimljiva iskustva koja će mu zasigurno pomoći u njegovom radu kao budućem socijalnom radniku.

''Naučio sam jako dosta stvari počevši od nove kulture. Praksu sam obavio u jednom internatu koji pohađaju djeca s oštećenjem sluha, autizmom, ADHDom, djeca s depresijom kao i djeca koji nemaju nikakvu dijagnozu. To će mi svakako pomoći kao budućem socijalnom radniku'', rekao je Željko za Bljesak.info.

Aktivni mladi student je u Danskoj upoznao volontere iz Italije, Meksika, Novog Zelanda, Armenije i Maroka. Osim toga školu, u kojoj je obavio praksu su pohađala djeca koja su podrijetlom iz drugih zemalja.

''Zanimljivo je bilo raditi s djecom s autizmom, ADHDom. Vidio sam da učenici s dijagnozom u Danskoj nisu stigmatizirani kao kod nas. Pruža im je više mogućnosti i više se integriraju u inkluzivno obrazovanje. Dakle, oni pohađaju istu školu kao i učenici bez dijagnoze'', rekao je Željko.

Student je rekao kako je naučio jako puno, ne samo o Danskoj kulturi, nego i nekoliko riječi danskog znakovnog jezika. Također je dodao kako da se učenici s dijagnozom mogu uključiti u inkluzivno obrazovanje što kod nas i dalje predstavlja velik problem. Misli kako na to najviše utječu kultura kao i predrasude.
Željko smatra kako će mu ovo iskustvo pomoći u daljnjem školovanju.

''Mogu reći da sam za ta dva mjeseca u Danskoj naučio dosta korisnog vezano za moju struku, što mi je svakako proširilo neke nove vidike'', rekao je mostarski student kojemu se u Danskoj nije pridružio niti jedan student iz Mostara.

Aktivni student nakon Danske traži zemlju u kojoj bi volontirao tijekom ljeta.

''Ima puno zemalja gdje bi još htio obaviti praksu. Trenutno mi je najprivlačnija Ruanda. Čuo sam iskustva studenata koji su tamo otišli i puno naučili'', rekao je Željko.

Mladi Mostarac je rekao kako za sada ne misli trajno napustiti grad na Neretvi, ali u budućnosti ne isključuje tu opciju. Zasad je zadovoljan što je tijekom studiranja bio na praksi u inozemstvu koja je vezana za njegovu struku. Smatra kako mladi mogu puno postići i kako trebaju imati otvorene vidike prema drugim kulturama iz kojih se prema njegovim riječima može puno naučiti. Smatra kako je studentima potrebna samo mogućnost, koju je on dobio preko AIESEC-a i malo volje.

''Ovom prilikom se želim zahvaliti cjelokupnom AIESEC time koji obavljaju odličan posao kao i Ljubi Bešliću koji mi je odobrio stipendiju bez koje ovo iskustvo sigurno ne bi bilo moguće'', rekao je Željko.

Kopirati
Drag cursor here to close