Ekonomski fakultet

Mostar: Edukacija studenata za pisanje EU projekata

Sci-Tech / Flash | 12. 05. 2017. u 06:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru održana je još jedna u nizu interaktivnih radionica namijenjena kako studentima ovog fakulteta, tako i studentima multidisciplinarnog studija Poslovna informatika, a gost predavač ovog puta bio je mr. Nevzet Sefo, voditelj Odjela za poduzetništvo u Regionalnoj razvojnoj agenciji za Hercegovinu REDAH.

Naime, tema današnjeg susreta bila je: „Kako izabrati najkonkurentnije sektore koji mogu povesti državu naprijed?“, a u zanimljivom i prije svega dinamičnom predavanju. Sefo je objasnio metodologiju pripremanja i izrade projekata, posebno apostrofirajući značaj izviđanih, deskriptivnih i kauzalnih istraživanja, te pokazao rezultate analize odabranih, najdinamičnijih, sektora gospodarstva u HNŽ, sa ciljem prepoznavanja i apostrofiranja ključnih kompetencija regije Hercegovina.

Studenti su imali priliku čuti i odličan motivirajući govor gosta predavača, gdje izdvajamo savjete vezane za profiliranje ličnosti, u težnji da isti, mladi ljudi, budući nosioci ekonomskih i privrednih kretanja, spremno izađu na tržište rada i odgovore na prilike na najbolji mogući način. Studentima je sugerirano da ulažu u sebe, usavršavaju se i stvaraju prilike, a ne da ih čekaju.

Upravo, na tom tragu, Sefo je pozvao studente da se priključe aktivnostima svih projekata REDAH-a, a ono na čemu su studenti posebno zahvalni, jeste organizacija dvodnevnih (besplatnih) radionica za studente Fakulteta vezane za pisanje projekata po EU standardima, koje će uslijediti u bližoj budućnosti.

Na ovaj način Ekonomski fakultet u suradnji sa višegodišnjim partnerom, agencijom REDAH, nastoji izgraditi i dodatno ojačati ljudske kapacitete, u pogledu optimalnih priprema regije za korištenje EU fondova koji se otvaraju Bosni i Hercegovini, priopćeno je s Ekonomskog fakulteta.

Kopirati
Drag cursor here to close