Mostar: Biti ravnatelj nije lako jer je većina ravnatelja u BiH je samouka
VIDEO
OBJAVA: Utorak, 22. kolovoza 2017. 15:09
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: A.M.
Edukacija Ravnatelji OSCEEdukacija Ravnatelji OSCE
0
Edukacija Ravnatelji OSCE
Edukacija Ravnatelji OSCE

Počela obuka za ravnatelje predškolskih ustavnova i srednjih škola

Obuka za ravnatelje predškolskih ustanova i srednjih škola održava se u Mostaru na temu "Upravljanje ljudskim resursima u predškolskim ustanovama i školama", u organizaciji Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Misije OESS-a u BiH.

U izjavi za medije službenica za obrazovanje u Misiji OESS-a u BiH Slađana Ćurak kazala je kako su, nakon dvogodišnje suradnje sa spomenutim ministarstvom na izradi standarda za rad ravnatelja škola i modela stručnog usavršavanja, danas krenuli s obukom.

Treneri na spomenutoj obuci su iz Zavoda za školstvo Crne Gore i ravnatelj Gimnazije iz Crne Gore koji imaju dugogodišnje iskustvo i rade na obukama za ravnatelje škola.

''Ovo je prva od dvije obuke. Druga počinje u četvrtak 24. kolovoza i ona je namijenjena direktorima osnovnih škola HNŽ-a'', kazala je Ćurak.

Prema njezinim riječima, biti ravnatelj nije lako jer je većina ravnatelja u BiH samouka.

''Ono što smo mi pokušali uraditi zajedno s Ministarstvom obrazovanja jeste da se postavi jedna vrsta sustava koji bi pomogao ravnateljima u njihovom poslu i samim tim pridonio boljoj kvaliteti obrazovanja u školama'', istaknula je Ćurak.

Ravnateljica Gimnazije Mostar Ankica Čović kazala je kako ravnatelj, kada bude izabran u svom mandatu, dolazi u situaciju da je u potpuno novom poslu za koji nije školovan.

''To je jedno snalaženju u nepoznatoj situaciji'', istaknula je Čović kazavši kako zavodi, nažalost, nemaju savjetnike za ravnatelje.

Kazala je kako Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a planira otvoriti školu za ravnatelje gdje bi se pratio i ocjenjivao njihov rad kao i rad svih nastavnika.

''Ako BiH želi pristupiti EU, to je jedna od kompetencija koje mora ispuniti, a u tom pravcu je i ova današnja obuka'', smatra ravnateljica Čović.

Pojasnila je kako su na obuci danas konkretno govorili o motivaciji uposlenika, o tome kako raditi na svom profesionalnom razvoju te kako ostvarivati komunikaciju u samom kolektivu i sa sredinom u kojoj škola djeluje.

Istaknula je kako nije isto biti ravnatelj u prvom mandatu, u drugom ili kasnije.

''Treba napraviti jedan dobar plan i imati viziju i ciljeve koje želimo ostvariti, a u svemu tome je suština u komunikaciji, razvoju pozitivnoga ozračja u školi i suradnja sa svim institucijama koje prate rad'', poručila je Čović.

Inače, obuka za direktore o upravljanju ljudskim resursima u predškolskim ustanovama i školama traje do 25. kolovoza.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.