Uz kvalitetno obrazovanje

Moore: Mladi imaju budućnost u BiH

Sci-Tech / Flash | 04. 07. 2017. u 10:53 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore najavio je danas da će ova institucija ostati predana unapređenju obrazovanja u BiH kroz različite programe uključujući partnerstvo sa školama.

Kako je ocijenio, najuvjerljivija i najvažnija mišljenja o obrazovanju u BiH su mišljenja mladih koji nastoje ostvariti najbolje izdanje sebe samih, biti informirani i efikasni kako bi izgradili najbolju budućnost za sebe, svoje zajednice i zemlju.

Njima je potrebno najbolje obrazovanje koje mogu dobiti kako bi se mogli nadmetati za posao, a iako mnogi mladi žele otići iz BiH, na šta imaju pravo, Moore je izrazio uvjerenje da oni mogu imati i imaju budućnost i u BiH.

''U Jajcu smo vidjeli dokaz da vaše ambicije i mišljenja mogu pomoći u savladavanju izazova s kojima se suočava ova zemlja. Ti srednjoškolci su samostalno i usprkos pritisku podigli glas za odbranu i očuvanje zajedničkih vrijednosti u njihovoj školi'', kazao je Moore u poruci mladima.

Naglasio je da imati kvalitetno obrazovanje znači osigurati da se potrošnjom oskudnih javnih resursa ostvaruje najveća dobit, te da se oni troše na kvalitetne materijale, opremu, nastavnike i prostorije, a ne na podjele i neefikasne strukture.

Kvalitetno obrazovanje, dodao je, trebalo bi biti odraz zajednica, raznolikosti i kultura te bi moralo zaštititi pravo da mladi slijede svoj akademski put, bez segregacije i diskriminacije.

Misija OSCE-a će nastaviti i dosadašnji rad na ostvarenju indeksa inkluzivnosti, kao i suradnji na lokalnoj razini, da bi utvrdili gdje se može ostvariti poboljšanja, poput uvođenja nastave maternjeg jezika i/ili vjeronauka za učenike iz povratničkih obitelji.

''Najvažnija pretpostavka kvalitetnog obrazovanja počiva na usvajanju vještina i vrijednosti za budućnost, zbog čega se nameće potreba za ukidanjem diskriminacije i segregacije u obrazovanju'', stav je Moorea.

Aktivnosti Misije OSCE-a u BiH uvažavaju i činjenicu da će Bosna i Hercegovina prvi put učestvovati u procesu OECD-a: u PISA testiranju koje predstavlja standardno mjerilo kvaliteta obrazovanja širom svijeta.

U zemljama koje sudjeluju u ovom procesu, rezultati proistekli iz testiranja koriste se kao mjerilo za praćenje i poređenje, ali i kao pokretač korjenitih promjena, u cilju poboljšanja kvaliteta obrazovanja.

Moore je stoga izrazio nadu da će rezultati PISA testiranja, koje će biti provedeno sljedeće godine, pružiti bolje argumente i snažniji podsticaj političarima i domaćim obrazovnim institucijama i omogućiti im da energiju usmjere na konkretne korake potrebne za poboljšanje kvaliteta obrazovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close