Stresan i potplaćen posao

Moderator na Facebooku: Upalite računalo i vidite nekoga kome odsijecaju glavu

Sci-Tech / Flash | 29. 05. 2017. u 12:19 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nema ništa ugodno u ovom poslu. Dođete u 9.00 sati, upalite računalo i onda vidite nekoga kome odsijecaju glavu'', ispričao je za britanski Guardian jedan od moderatora društvene mreže Facebook.

Prema nalazima ovog lista, moderatori najveće društvene mreže na svijetu su potplaćeni i prezauzeti. Facebook i druge kompanije koje vode društvene mreže na Internetu našle su se na udaru kritika, ali i mjera poput onih Europske unije, zbog širenja govora mržnje ili neprimjerenih i uznemirujućih video i foto sadržaja te neprimjerenih poruka.

Pritisak na njih raste, a od kompanija se traži da efikasno uklanjaju sporne sadražaje koje postavljaju korisnici. No, to nije ni izbliza lagan posao, a rade ga samo na Facebooku tisuće ljudi širom svijeta.

''Nismo dovoljno plaćeni i ne cijeni se ono što radimo'', ispričao je jedan od moderatora Facebooka, pod uvjetom anonimnosti za Guardian. Za 15 dolara po satu oni uklanjaju terorističke sadržaje s interneta, a nakon što završe dvotjedni tečaj.

Moderator navodi da je posao izuzetno stresan i da mnogi od njih idu kod psihologa i imaju noćne more.

''Znamo da ovaj posao može biti težak. Zato svaka osoba koja to radi ima pristup psihološkoj pomoći i wellnessu. Naši psiholozi su razvili poseban program za njih i nastavljamo investiranje u tom smislu'', kažu iz Facebooka.

Međutim, i organizacije koje prate objave na Internetu i bore se protiv spornih sadržaja suočavaju se sa sličnim problemima. Majka dvoje djece (46) radi već dvije godine u britanskoj organizaciji za zaštitu djece na poslovima registriranja i uklanjanja neprimjerenog sadržaja. Svaki dan pregleda tisuću slika od kojih su većina uznemirujuće i prikazuju zlostavljanje djece. Ona ih mora selektirati i razvrstati.

''Silovanje novorođene bebe je nešto najgore što sam vidjela. To je užas'', kazala je za Guardian.

Redovno ide na sesije kojima se trenira da sadržaj koji vidi ne utječe negativno na nju te da ima sposobnosti boriti se s takvim traumama. Aktivisti i djelatnici organizacija za nadzor imaju dugotrajnije obuke od onih na društvenim mrežama, tvrdi list.

Kopirati
Drag cursor here to close