Pravni fakultet

Međunarodno pravno savjetovanje u Neumu

Sci-Tech / Flash | 09. 06. 2017. u 09:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petnaesto međunarodno savjetovanje ''Aktualnosti građanskog i trgovačkog zakonodavstva i pravne prakse'' počet će u petak, 16.06.2017. u Neumu. Savjetovanje završava u nedjelju, 18.06., a ove godine se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

U cilju pružanja pregleda postojećeg nacionalnog i europskog građanskog i trgovačkog zakonodavstva i ustanovljene sudske prakse i pravne teorije, te poticanja rasprave akademske i stručne zajednice o brojnim spornim pravnim pitanjima i problemima, kao i poticanja pojačane suradnje pravnih stručnjaka iz različitih država, Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru već petnaestu godinu za redom organizira Međunarodno savjetovanje pod nazivom „Aktualnosti građanskog i trgovačkog zakonodavstva i pravne prakse“.

Neprestane promjene u području građanskog i trgovačkog zakonodavstva i pravne prakse u Bosni i Hercegovini i njenom okruženju stvaraju brojne probleme i nejasnoće u primjeni propisa u praktičnom životu.

''U Bosni i Hercegovini je u tijeku donošenje ili je doneseno više značajnih zakona iz područja građanskog i trgovačkog prava, koji su od presudne važnosti za uspostavu pravne države i usuglašavanje bosanskohercegovačkih propisa s propisima Europske unije. Zato smo smatrali da je nužno organizirati savjetovanje koje bi bilo od velike koristi pravnicima koji trebaju u praksi primjenjivati te, za njih nove, propise'', poručeno je iz Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

U tom smislu na Savjetovanju će sudjelovati, kao referenti, uvaženi pravni stručnjaci iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, suci najviših sudova u Bosni i Hercegovini, tužitelji, djelatnici ministarstva pravde, ali i profesori pravnih i ekonomskih fakulteta koji će s tim propisima upoznavati studente.

U okviru Savjetovanja bit će organizirana 3 okrugla stola:
• Efikasnost mehanizama zaštite u slučaju diskriminacije
(suorganizatori su: Deutsche Gesellscaft fur Internationale Zusammenarbeit ( GIZ) GmbH, Otvoreni reionalni fond za jugoističnu Europu-pravna reforma, te Ombdusman za ljudska prava Bosne i Hercegovine)
• Ustroj i rad arbitraže vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine
(suorganizator Vanjskotrgovačka komora Bosne i Hercegovine)
• Pravne i srodne biblioteke; posrednici znanstvenih i stručnih informacija
(suorganizator. Društvo bibliotekara pravnih i srodnih biblioteka Jugoistočne Europe)

Kopirati
Drag cursor here to close