Mostar

Mašić: I Sveučilište i Univerzitet moraju biti stopostotno preuzeti od strane HNŽ-a

Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 06. 2013. u 09:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Studentskom hotelu u Mostaru počela je Konferencija na temu „Integritet visokog obrazovanja u BiH“.

Konferenciju su zajedničkim snagama organizirali Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i Transparency International BiH. Konferenciju su otvorili Federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić i izvršni direktor Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin.

''Današnja Konferencija ''Integritet visokog obrazovanja u BiH'' samo je nastavak aktivnosti Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i nevladine organizacije Transparency International. Ovo je već drugi projekt na kojem radimo i trudimo se da damo svoj doprinos u rješavanju ovog gorućeg problema ne samo u segmentu visokog obrazovanja, nego generalno problemu korupcije u BiH'', rekao je na otvaranju Konferencije ministar Mašić koji je podsjetio kako je Vlada Federacije BiH usvojila Opći plan o borbi protiv korupcije, te da je nakon toga Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti krajem godine izradilo strateške pravce razvoja visokog obrazovanja za narednih 10 –to godišnji period u BiH, te su potom izradili Program mjera za borbu protiv korupcije u visokom obrazovanju.

Ovo prilikom ministar Mašić osvrnuo se i na stanje u kojemu se nalaze visokoškolske ustanove u HNŽ-u.

''Zaista, kao čovjek ne mogu prohvatiti činjenicu da 18 godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma Županija nije našla za shodno da preuzme osnivačka prava i na Sveučilištu i na Univerzitetu,dakle 18 godina i Univerzitet i Sveučilište ovise o dobroj volji da li od Skupštine da li od Vlade, da li od ministarstva i granta koji će ove godine biti ovoliki ili ga neće biti ili će sljedeće godine biti onoliki.

Mislim, zaista krajnje je vrijeme da se politike prestanu igrati sa obrazovanjem, a pogotovo visokim obrazovanjem. I Sveučilište i Univerzitet moraju biti stopostotno preuzeti od strane Županije i imati redovno financiranje svake godine za njihovu osnovu djelatnost.

Možda je ovo jedan od načina na koji pokušavamo apelirati na one koji donose odluke o ovom konkretnom slučaju i Vladu i Skupštinu HNŽ- a da agoniju i u vezi Sveučilišta, a posebno Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru konačno završe i stave na redovan transfer da bi oni svake godine znali na koliko sredstava mogu računati u ovoj godini i planirati svoje aktivnosti shodno tome'', rekao je ministar koji je ocijenio kako je apsurdno i neprihvatljivo da profesor ili asistent konkretno na Unverzitetu ima manju plaću nego neki nastavnici u osnovnim školama u drugim županijama.

Korupcija je na visokoobrazovnim ustanovama izuzetno rasprostranjena, što dokazuju i istraživanja koje je proveo Transparency International.

''Sudeći prema istraživanjima koje je Transparency International radio protekle godine možemo konstatirati da je korupcija na sveučilištima, odnosno visokom obrazovanju izuzetno rasprostranjena. I upravo aktivnosti koje je provodio Transparency International u suradnji sa sveučilištima i u suradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i znanosti su imale za cilj da ponude sistemska rješenja za borbu protiv korupcije'', rekao je i izvršni direktor Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin.

On je rekao kako je korupcija na sveučilištima zastupljena u svim oblicima od kupovine diploma, do kupovine ispita, te različitih dodatnih radnji prilikom polaganja ispita. Dodao je kako sveučilišta moraju postati otvorenija prema studentima i javnosti, te da trošenje financijskih sredstava mora biti puno transparentnije, da procedure moraju biti snažnije kako se ne bi stvarao prostor za korupciju.

Kopirati
Drag cursor here to close