Položaj u društvu

Marginalizirani gotovo svi u HNŽ-u

Sci-Tech / Flash | 15. 04. 2015. u 11:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U marginalizirane bismo mogli svrstati gotovo sve nas u HNŽ-u, ali zasigurno to jesu osobe s invaliditetom, bez obzira na porijeklo invaliditeta, bez obzira na vrstu invaliditeta, bez obzira da li žive u ruralnoj ili urbanoj sredini. Marginalizirane su žene starije od 45 godina koje poslije rata nisu mogle naći posao iako je veći postotak njih sa fakultetom. Također, u marginalizirane spadaju Romi i pripadnici manjina'', rekla je Jasna Rebac, članica tijela javnog zagovaranja KOME inače predsjednica udruženja Ružičnjak iz Mostara.

Rebac je ovo rekla na Javnoj debati 'Uspostavljanje minimuma socijalne sigurnosti i jednakih mogućnosti' koja se u srijedu održala u NDC-u Mostar, a koju je organizirala Koalicija marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini – KOMA.

''KOMA je mreža koja je formalno organizirana, ali toliko otvorena da pruža mogućnost svakoj vladinoj, nevladinoj organizaciji, predstavnicima vlasti, sindikatima, svima onima koji su zainteresirani za stvaranje jednakih šansi, jednakopravnosti, boljih uvjeta života, zapošljavanja, smanjivanja siromaštva, stvaranje minimuma socijalne pravde'', objasnila je Rebac.

KOMA, uz podršku USAID-a, provodi kampanju javnog zagovaranja u oblasti donošenja (entitetskih) mjera za uspostavljanje minimuma socijalne sigurnosti i jednakih mogućnosti za sve građane, uključujući i one iz marginaliziranih grupa.

Trenutno KOMA broji 50 organizacija, od kojih je 10-tak organizacija iz Mostara.

Rebac je rekla kako je debata organizirana u Mostaru kako bi se u ovom gradu i HNŽ-u stvari počele mijenjati na bolje.

Kopirati
Drag cursor here to close