Ukida se naknada

Kraj roaminga i nejednakog pristupa internetu

Sci-Tech / Flash | 27. 10. 2015. u 16:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su u lipnju sklopili preliminarni dogovor da se ukinu naknade za mobilni roaming, Europski parlament u utorak je izglasao odluku kojom će unutar Unije ta zabrana stupiti na snagu od 15. lipnja 2017. godine.

Od 30. travnja 2016. godine roaming naknade (dodane na cijenu plaćenu kod kuće) ne smiju prekoračiti:
€0.05 po minuti za pozive
€0.02 za poruke (SMS)
€0.05 po megabajtu za pokretnu mrežu

Europski parlament je na svojim službenim stranicama izvijestio da će se ograničenja naknada za dolazne pozive odredit kasnije ove godine, ali se očekuje da će ta ograničenja biti niža nego za odlazne pozive.

Povrat troškova i sprečavanje zlouporabe

Ako operateri mogu dokazati da ne mogu vratiti svoje troškove i da to utječe na domaće cijene, nacionalna regulatorna tijela mogu im odobriti da nametnu minimalne pristojbe u iznimnim okolnostima kako bi povratili te troškove, navedeno je na stranicama EP-a. Zastupnici Europskog parlamenta dobili su jamstva da će nacionalna regulatorna tijela imati sredstva izmjene ili odbijanja pristojbi.

Kako bi zaštitili industriju od zloporaba, kao što je "stalni roaming", operaterima bi u određenim okolnostima bilo dopušteno da naplaćuju malu naknadu, nižu od sadašnje, prema "fair use" politici, naveo je EP. Točni podaci za to će biti definirani od strane Komisije i telekomunikacijskih regulatora.

Otvoren pristup internetu

Mrežna neutralnost, odnosno neutralnost interneta, načelo je prema kojem pružatelji internetskih usluga trebaju tretirati sav sadržaj, stranice, usluge, korisnike i programske osnovice jednako, bez diskriminacije. Novim zakonom tvrtke koje pružaju usluge pristupa internetu biti će obavezne ponuditi pristup internetu kojim će se čitav promet tretirati jednako, što znači da se neće moći blokirati ili usporavati stranice, aplikacije ili usluge nekih pošiljatelja, osim ako je to potrebno kako bi se poštovao sudski nalog, a u skladu sa zakonom, ili da se spriječi zagušenje mreže ili protiv cyber-napada.

Brzina preuzimanja i učitavanja usluga: dostava ili kompenzacija

Zastupnici Europskog parlamenta osigurali su da pružatelji internetskih usluga moraju dati korisnicima jasno i razumljivo objašnjenje o minimalnoj, uobičajeno dostupnoj, maksimalnoj i oglašenoj brzini preuzimanja i učitavanja usluga pristupa internetu u slučaju fiksnih mreža ili o procijenjenoj maksimalnoj i oglašenoj brzini preuzimanja i učitavanja usluga pristupa internetu u slučaju pokretnih mreža. Svako značajno odstupanje od oglašenih brzina preuzimanja i učitavanja dati će pravo potrošaču na naknadu, kao što je prekid ugovora ili neka druga naknada, navedeno je na stranicama europskog parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close