Republikainfo.com

Korektno izvješćivanje medija u predizbornoj kampanji

Sci-Tech / Flash | 15. 09. 2014. u 10:41 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radionica na temu "Korektno izvješćivanje medija u predizbornoj kampanji" održana je danas u Mostaru, u organizaciji Neovisnog web magazina Republikainfo.com.

O navedenoj temi tijekom radionice izlagali su istaknuti profesori, komunikolozi, odvjetnici i medijski djelatnici.

U izjavi za novinare, dr. komunikoloških znanosti Drago Martinović kazao je kako mediji u predizbornoj kampanjia moraju biti jako odgovrni te kako se nada da će kao i do sada izvršavati svoju dužnost.

''Najveće je težište na vama novinarima, vašim urednicima, i naravno na vlastima, a što je u konačnici ključ svega kako bi se pokušala izbalansirati ta sinergija medijskoj izvješćivanja'' kazao je Martinović.

Istaknuo je kako je predizborna kampanja zapravo davno počela, te kako do sada, od njezina službena početka, nije bilo nekog posebnog govora mržnje, ali kako očekuje da će to doći za nekih desetak dana.

Martinović je također kazao kako je po svim istraživanjima poznato da u predizbornim kampanjama veliki utjecaj imaju vjerske zajednice te kako sve "tri strane" u našoj zemlji na neki način to zlouporabljuju.

Predsjednica Udruge Vox Republica Vera Soldo kazala je kako je svrha radionice pokušati vidjeli hoće li mediji ostati samo jedan običan kanal izvješćivanja s predizbornih skupova, hoće li preispitivati izjave naših političara ili će se postaviti posebno indolentno.

''Posebno se želimo osvrnuti na jezik mržnje, ali i značajnu ulogu koju mediji imaju u izgradnji demokratskog sustava u našoj zemlji'' kazala je Soldo ocijenivši pri tome kako će tijekom ovogodišnje kampanje biti svašta, i da će biti "krvavo".

Tijekom radionice novinarima se obratila i članica Vijeća za tisak i online medije, odvjetnica Nada Dalipagić koja je izlagala na temu "Žalbe i odluke Vijeća za tisak i online medije u proteklim izbornim kampanjama".

Istaknula je kako u dosadašnjim predizbornim kampanjama, što se tiče pritužbi, Vijeće za tisak dobiva žalbe i pritužbe koje su u većini slučajeva neosnovane te kako su se do sada one najviše odnosile na favoriziranje određenih stranaka.

Po mišljenju, novinarke i urednice Dnevnog lista Sanje Bjelice Šagovnović, onaj tko ima medije dobiva i izbore. Kazala je kako se to mnogo puta pokazalo i dokalazo, kako u svijetu tako i kod nas, te kako stoga treba otkloniti svaku sumnju ima li ili ne nepristranih medija koji rade u interesu javnosti, a ne političkih stranka.

Ona je naglasila kako je doista jako teško, čak i u zapadnim demokracijama, a posebice kod nas, raditi po pravilima struke i etike, jer "kako biti uravnotežen kada znamo da na izborima, koji se održavaju 12. listopada, sudjeluje 69 stranaka i 23 neovisna kandidata sa svojim listama što je ukupno čak 7 877 kandiata.

''Koliko god željeli biti pravični i uravnoteženi, to je u ovolikom broju kandidata nemoguće učiniti, jer uvijek će netko biti zakinuti i nezadovoljan'' kazala je Bjelica Šagovnović.

Uz ostale na radionici su se obratili i prof.dr. Mile Lasić na temu "Zamrznuti konflikti i nužnost konsenzne političke kulture", te doc. dr. sc. Seid Masnica na temu "Novinari i urednici u strategiji političkih stranaka - kako se postaviti, iskustva".

Kopirati
Drag cursor here to close