#

Kako pravilno koristiti hashtag?

Sci-Tech / Flash | 31. 05. 2016. u 06:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usponom društvenih mreža, morali smo se upoznati s mnogo njihovih funkcija. Simbol hashtag (#) prvo se počeo koristiti na Twitteru 2007. godine. Kasnije se počeo primjenjivati i na drugim društvenim mrežama, a odnedavno ga koristi i Facebook.

Hashtagom označite i grupirajte poruke

Hashtag se koristi za označavanje i grupiranje poruka vezanih uz neku konkretnu temu (npr. #tekma). Znači ako objavite 'tvit' s navedenim hashtagom, prikazat će vam se i ostali najnoviji tvitovi s istim hashtagom.

Njegovo korištenje predložio je Cris Messina početkom 2007. godine zbog lakšeg grupiranja tema na Twitteru. Njegov prijedlog je na početku bio odbijen, ali je u kolovozu 2007. godine novinar počeo koristiti hashtag za izvještavanja o požaru u San Diegu (#SanDiegoFire). Može re reći kako je od onda hashtag započeo svoj put na Twitteru, piše Akta.ba.

Hashtag na Twitteru

Kako je njegovo korištenje na Twitteru s vremenom raslo, kasnije se počeo koristiti kao rezultat pretraživanja te je uključen u popis tema o kojima se trenutno najviše raspravlja (prikazuje se na lijevoj strani Twittera).

Koristan je tvrtkama koje organiziraju konferenciju ili događaj. Kreiranjem hashtaga namijenjenog upravo tom događaju, korisnici će lakše pratiti sve nove vijesti u vezi događaja, a zatim će ga i sami početi koristiti kad objavljuju gdje su bili, kako im je bilo ili ako žele samo objaviti fotografije. Bitno je da se bude redovit u korištenju svog hashtaga zato što će na taj način dobiti na pozornosti što će dovesti do njegove uporabe u tvitovima korisnika.

Kada tražite hashtag na Twitteru, postoje dva filtera rezultata. 'Top' izlistava najvažnije i popularne tvitove te 'All' izlistava sve tvitove u kojima je korišten hashtag koji ste tražili. S lijeve strane Twittera možete izabrati želite li da vam prikažu tvitove svih ljudi ili samo onih koje pratite. Isto tako možete izabrati želite li vidjeti određeni hashtag na tvitovima, fotografijama, videu ili najnovije vijesti.

Facebook

Od ožujka se govorilo o uvođenju hashtaga na Facebook, a sada je i službeno. Uveden je kako bi se korisnicima olakšalo pronalaženje sadržaja na stranicama. Pomoću hashtagova možete i pretraživati na Facebook tražilici, a povezani su i s drugim servisima poput Instagrama.

Hashtag na Facebooku ima veliku korist. Uzmimo za primjer neke tvrtke koji svoje službene stranice povezuju s profilima na društvenim mrežama. Jednim hashtagom povezuju sve svoje društvene mreže i tako lakše dolaze do publike. Također kompanije ga mogu koristiti za predstavljanje svojih proizvoda, ali ga mogu koristiti i za komunikaciju s publikom. Hashtag će zasigurno zauzeti važno mjesto u oglašavanju i samoj promociji raznih brandova.

Instagram

Hashtag se može koristiti za otkrivanje novih korisnika. Neki hashtagovi su stvoreni za određene izazove: #ThrowbackThursday podupire korisnike da objavljuju retro fotografije.

Google+

Kad kliknete na hashtag, prikaže vam se prvotni hashtag kao i postovi koji sadrže navedeni hashtag i slične ključne riječi. Rezultati vam se prikazuju na desnoj strani te vam se pruža mogućnost da pretražujete traženi hashtag na Facebooku i Twitteru.

Pinterest

Koriste hashtag za obilježavanje ili traženje određenog sadržaja. Klikom na hashtag, prikaže se izlistanje pinova u kojima je korišten određeni hashtag.

Tumblr

Tumblr ima posebni 'tag' dio gdje korisnici sami pišu određeni pojam. 'Tag' opcija funkcionira kao Twitter hashtag; organizira postove prema temi, ali je simbol # umetnut automatski.

Kako kreirati hashtag

Ovih pravila se pridržavajte prilikom kreiranja hashtaga:

neka bude kratak i neka ne prelazi 20 znakova
ne koristite više od dva-tri hashtaga u tvitu
kada se koristi hashtag koji se sastoji od više riječi, one trebaju biti spojene i svaka nova riječ treba biti napisana velikim početnim slovom zbog lakšeg čitanja (npr. #DodjelaOscara)
koristite englesku abecedu zato što hashtag ne trpi dijakritičke znakove
ne koristite zareze, upitnike, uskličnike, točke...

 

Kopirati
Drag cursor here to close