waterworld

Kad se sav led otopi: Ovako će izgledati Zemlja

Sci-Tech / Flash | 05. 03. 2017. u 14:40 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Raspored kontinenata i oceana se na Zemlji se kroz milijune godina dramatično mijenjao. Ovisilo je to o temperaturama, debljini leda, tektonskim poremećajima i nizu drugih važnih geoloških i klimatskih faktora.

Trenutne obale kontinenata su, u jednom smislu, rezultat odnosa zaleđenosti prema nezaleđenosti vode na planetu. Drugim riječima, količina vode na Zemlji koja postoji u obliku leda ključni je faktor za to kako će izgledati mapa svijeta.

Budući uslijed globalnog zagrijavanja koje izaziva čovjek, sve više idemo u budućnost s vrlo vrelim danima, što znači i s iznimno malo leda na planetu, i izgled obala će se mijenjati. Tamo gdje je danas obala, bit će more, gdje je poluotok, bit će otok, i tako dalje.

Veliki gradovi na moru, kao što su Los Angeles, Mumbai, Šangaj, New York, Buenos Aires, Rio, bit će prošlost, a neki, danas u "dubokoj unutrašnjosti", postati će novo "more", piše Espreso.

Znanstvenici su napravili procjenu i model promjena obalnih linija na osnovu podataka koje trenutno imaju. Kad se otopi sav led sa polova, nestat će primjerice cijela američka država Florida, a Kalifornija će se prepoloviti. Stockholm, glavni grad Švedske, biti će potopljen, kao i neki drugi gradovi u Europi.

Za sve one koji misle kako je ovo daleka budućnost, podsjetit ćemo kako se cijela jedna ogromna ploča s Antarktika, Larsen C, trenutno odvaja od ovog kontinenta, i uskoro će se pretvoriti u najveći ledeni brijeg na planetu.

Ovo se sada događa, dok ovo čitate: Ledena masa, dugačka 175 kilometara, odvaja se i počinje se topiti.

Kopirati
Drag cursor here to close