Sloboda medija

Jerinić: Slobodni i profesionalni mediji uvjet da bi BiH kao društvo mogla napredovati

Sci-Tech / Flash | 05. 11. 2012. u 15:17 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Dragan Jerinić kazao je danas u izjavi za Agenciju FENA da 5. studeni kao Europski dan slobode medija treba iskoristiti da bi se ukazalo da novinarske slobode nikada nije dosta.

Podsjetio je da udruženja i asocijacije novinara trebaju uvijek upozoravati koliko je važna sloboda medija bez pritisaka politike, ali i ekonomskih lobija koji vrše možda i veći pritisak na medije nego sama politika.

"Sve to važno je jer su samo slobodni i profesionalni mediji uvjet da bi Bosna i Hercegovina kao društvo mogla napredovati", dodao je Jerinić.

Po njegovom mišljenju u BiH novinari imaju dobro okruženje za rad, koje uvijek može biti bolje. Kaže da postoje pojedinačni incidenti, ali to nisu sistematski napadi i sistemski se ne krše zakonska prava medija i novinara.

Kada su u pitanju otpuštanja novinara, Jerinić ističe to kao poseban problem budući da je cjelokupna privreda u regiji, ne samo u BiH, u teškom ekonomskom stanju i samim tim i mediji i njihovi oglašivači, što je jedan od najvažnijih načina na koji mediji preživljavaju, jesu u krizi.

"Stoga se smanjuje i broj radnih mjesta, a pojedini mediji se gase. U Republici Srpskoj ugašen je dnevni list "Fokus" i radnici su ostali bez posla. Svi mediji danas se bore da prežive i da njihovi uposlenici ostanu raditi", naglašava Jerinić.

Koliko god je u BiH potrebno braniti novinare i novinarstvo, toliko u ovom trenutku treba braniti društvenu zajednicu i građane ove zemlje od novinarstva, kazao profesor Fakulteta političkih nauka Besim Spahić upitan da prokomentira stanje u bh. novinarstvu.

Spahić je pojasnio da u BiH nikome nije stalo da mediji rade po zakonu i pravilima službe.

- Prije svega, ovdje mislim na političke, vjerske i privredne subjekte kojima je jedino u interesu da mediji rade u njihovom interesu, zaključio je Spahić.

Europski dan obrane novinarstva obilježava se od 2007. godine, a prihvaćen je u lipnjute godine na sastanku čelnika Europske federacije novinara, a koja okuplja oko 260.000 novinara iz više od 30 zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close