Zajedno stvaramo

Jajce-još jedna uspješna priča ili ..?

Sci-Tech / Flash | 02. 05. 2017. u 15:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Nansen dijalog centra Sarajevo i fondacije Schüler Helfen Leben (SHL) u Jajcu će od 6. do 8. svibnja biti upriličena trodnevna manifestacija "Zajedno stvaramo", sa ciljem podrške mladima u donošenju odluka u tom gradu.

Prvog dana manifestacije 100 sudionika okupljenima će predstaviti vlastite potrebe te označiti koja vrsta podrške im je neophodna. Tom prilikom SHL će predstaviti 25 pozitivnih priča realiziranih tijekom 25 godina djelovanja organizacije u BiH, kao i nominirane kandidate za ambasadore aktivizma i najbolji projekt podržan od strane fondacije SHL u 2016. godini.

Drugog dana bit će realizirana volonterska akcija sa 100 mladih u Strukovnoj školi, u okviru koje će biti uređen interijer i školsko igralište. Istog dana mladi će intervjuirati građane o dobrim i lošim stranama života u Jajcu te osobnim razmišljanjima o životu u kontekstu lokalne zajednice. Istog dana će se organizirati druženje na uređenom školskom dvorištu gdje će biti proglašeni veleposlanici aktivizma i najbolji projekt podržan od strane fondacije SHL, kojeg će birati sudionici manifestacije.

Trećeg dana, 8. svibnja na programu je konferencija u organizaciji Nansen dijalog centra Sarajevo pod nazivom ''Jajce-još jedna uspješna priča ili ..???''

Učenici Srednje strukovne škole u kojoj se manifestacija realizira bili su dio programa i sveukupnog obujnog angažmana Nansen dijalog centra (NDC) Sarajevo koji je realiziran od 2009. godine u Jajcu.

S učenicima Srednje strukovne škole, nastavnicama i roditeljima realizirano je niz aktivnosti uz podršku školske administracije, općine i županijskog ministarstva obrazovanja. Jedan od važnih ishoda ovoga angažmana je uspostavljanje Nansen-foruma mladih graditelja mira (NFYP) među učenicama ove škole. Nakon uspostavljanja NFYP-a, učenici su osmislili i realizirali brojne međuetničke lokalne i regionalne aktivnosti, uz podršku NDC-ovog nastavničkog alumnija i NKO-a.

Usprkos pozitivnim ishodima, tijekom proljeća 2016., županijsko ministarstvo obrazovanja donijelo je odluku o uspostavljanju nove (paralelne) škole za Bošnjačke učenike, na bosanskom jeziku, čime bi se učenici podijelili na osnovu etničke pripadnosti.

Takvoj odluci, putem prosvjeda, suprotstavila se grupa učenika. U svjetlu postojećih prilika, a nastojeći da se na adekvatan način zaokruže dva desetljeća rada NDC Sarajevo, u Jajcu će se organizirati međunarodna konferencija na kojoj će se raspravljati o značaju prosvjeda, kao političkom činu par excellence, zasigurno bez presedana u novijoj povijesti BiH, ali i o značaju samih procesa koji su doveli do prosvjeda, priopćili su organizatori.

Iskustva, potrebe, očekivanja i perspektive međuetničke suradnje i Uloga lokalnih i međunarodnih aktera u kreiranju uvjeta za društvene promjene nazivi su panela koji će u okviru konferencije biti organizirani, nakon čega će biti predstavljen Nansen dijalog pristup uz prezentaciju studije slučaja te u završnom dijelu konferencije otvoren prostor za dijalog na temu Jajca kao još jedne uspješne ili kratkoročno uspješne priče.

Na konferenciji sudjeluju predstavnici lokalni vlasti, škole, NFYP-ja (Jajce, Zvornik, Bratunac i Srebrenica), NKO-a (Jajce, Zvornik, Bratunac i Srebrenica), zatim čelnici škole, roditelji, predstavnici Nansen dijalog mreže iz regije, te predstavnici međunarodne zajednice i mediji.

Kopirati
Drag cursor here to close