Znanje

Istraživači preplavili mostarske ulice

Sci-Tech / Flash | 30. 09. 2016. u 21:20 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U šest gradova Bosne i Hercegovine obilježena je Europska noć istraživača, u kojoj su mogle sudjelovati cijele obitelji! Manifestacije su održane u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Bjeljini, Goraždu i Travniku.

Građani Goražda i Travnika su prvi put imali priliku sudjelovati u Noći istraživača i tako su postali dio znanstveno-istraživačke vojske, koja je prošle godine brojala više od milijun građana širom Europe!

Preko 40 prijavljenih projekata za natjecanje srednjih škola u svim gradovima, isto toliko znanstveno-istraživačkih institucija i firmi na sajmu znanosti i tehnologije, te brojni radovi prijavljeni na natječaje za najbolju priču i crtež, pokazatelji su interesa za manifestaciju, koji iz godine u godinu raste.

Noć istraživača za Mostar bila je upriličena na nekoliko lokacija ispod Starog mosta, plato Mepasa, u Centru za tehničku kulturu, gradskom parku, a središnji dio se odvijao oko zgrade Gimnazije - Koledža i unutar te zgrade.

Zainteresirani su mogli naučiti ponešto od francuskog jezika uz pomoć Francuskog instituta, a održane su različite radionice i pokusi, te predavanja o zdravom načinu života. Izrađivani su roboti, vodene rakete, prikazana je i kriminalistička scena (CSI) gdje su se zainteresirani mogli zabaviti u igri otkrivanja počinitelja zločina.

Osoblje odjela biologije Nastavničkog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' prikazalo je neke od prepariranih životinja, a posjetitelji su mogli vidjeti i dvije žive zmije otrovnice.

Europska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Europske unije i organizira se svakog posljednjeg petka u rujnu, s ciljem promocije znanstvenih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od 2014. godine 'Noć istraživača' je postala 'Europska noć istraživača' pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Kopirati
Drag cursor here to close