Sram i neznanje

Impotentni muškarci u BiH izbjegavaju liječnike i kupuju preparate ''na svoju ruku''

Sci-Tech / Flash | 25. 10. 2014. u 17:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pacijenti sa seksualnim poremećajima, su uopćeno govoreći, rijetki, preciznije govoreći, rijetko se javljaju doktorima, što je i razumljivo, jer je vlastita seksualnost nešto najintimnije za svakog pojedinca i kao takvo rijetko se, ili nikada, ne dijeli s okolinom. Ipak, među tako rijetkim pacijentima, uvjerljivo najviše se javljaju oni s erektilnom disfunkcijom (ED), odnosno impotencijom'', rekao je za Bljesak.info specijalist psihijatrije dr. Nikola Divić.

Liječnik Divić je rekao kako su to najčešće muškarci u pedesetim godinama. Erektilna disfunkcija je samo jedan u nisu seksualnih poremećaja.

Liječnici se također susreću s raznim seksualnim disfunkcijama (nedostatak ili gubitak seksualne želje, odsustvo seksualnog uživanja, orgazmička disfunkcija, neuspješnost seksualnog odnosa, tj ED, dispareunija-bolni seksualni odnosi i sl), zatim poremećaji spolnog identiteta (transseksualizam, transvestitizam, poremećaj spolnog identiteta u djetinjstvu) i poremećaji seksualne preferencije (fetišizam, egzibicionizam, voajerizam, pedofilija, sadomazohizam).

Dvije zadnje grupe poremećaja su psihičke prirode, dok tegobe iz prve grupe mogu biti i organskog i psihogenog porekla.

Divić kaže kako je 70-80 posto slučajeva erektilne disfunkcije je uzrokovano organskim tegobama, na prvom mjestu ateroskleroza, zatim dijabetesom, problemima s kralježnicom.

Gubitak seksualne želje

''Prema istraživanju Fridmana i suradnika iz 1999.godine oko 43 posto žena i 31 posto muškaraca ima neki oblik seksualnog poremećaja, kao što su nedostatak seksualne želje ili averzija prema seksu, manjak seksualnog uzbuđenja, odnosno neuspješnost genitalnog odgovora (ED-impotencija), orgazmički problemi ili bolan koitus. Kod žena su češće tegobe u vidu nedostatka uživanja ili nezainteresiranosti za seks, odnosno orgazmičke disfunkcije, nego neuspješnost orgazmičkog odgovora, odnosno erektilna disfunkcija, koja je češća kod muškaraca'', rekao je Divić.

Tijekom 2010. godine Ministarstvo zdravlja RS je u suradnju sa Institutom za javno zdravstvo RS provelo istraživanje zdravstvenog stanja, gdje su, između ostalim, bila i pitanja vezana za seksualno ponašanje i informiranost o HIV/. Tim istraživanjem je utvrđeno da 39,3 osoba osoba koje su u prethodnih 12 mjeseci imale odnose sa neregularnim partnerom, prilikom posljednjeg seksualnog odnosa nije koristilo kondom, a po pitanju informiranosti o HIV/AIDS, utvrđeno je da je samo 12,5 posto odraslog stanovništva informirano o načinima transmisije HIV, dok osobe mlađeg uzrasta uglavnom pravilno identificiraju načine transmisije.


Liječnik Divić kaže kako se ne sreće često s pacijentima s erektilnom disfunkcijom, nego oni sami najčešće posežu za samomedikacijom.

''Ono s čim se u radu u CMZ često srećemo je smanjenje ili gubitak seksualne želje uslijed drugih psihičkih bolesti kao što su depresija, psihoza ili anksiozni poremećaji. Naravno, to nije tegoba koju ti pacijenti ističu u prvi plan, ali je prisutna i često remeti svakodnevni bračni život. Na ovome se radi u sklopu liječenja primarne bolesti, odnosno tijekom poboljšanja psihičkog stanja pacijenta,a najčešće dolazi i do, barem djelomičnog, povratka seksualne želje. Također, kod pacijenata na terapiji antipsihoticima se javlja erektilna disfunkcija kao neželjen utjecaj lijekova'', objašnjava Divić.

Nema zdravstvenih kapaciteta za seksualno zdravlje muškaraca

Divić kaže kako su žene u boljem položaju nego muškarci kada je u pitanju briga o reproduktivnom zdravlju. Zbog raširenosti ginekoloških ambulanti, koje postoje u skoro svim domovima zdravlja, ženama je dostupnija zdravstvena zaštita u toj oblasti, dok to nije slučaj s muškarcima. Oni se za pomoć moraju javljati obiteljskim liječnicima, što u startu predstavlja problem, jer kako kaže Divić nije lako nekome tko se ne bavi usko problemima vezanim za seks, iznositi detalje iz svog intimnog života.

''Dostupnost zdravstvenih kapaciteta, koji se bave seksualnim zdravljem muškaraca je znatno manja, odnosno do urologa je teže doći nego do ginekologa. Također, muškarci su skloniji da duže prikrivaju sve vrste zdravstvenih tegoba, a naročito kad su u pitanju seksualni problemi'', kazao je Divić za Bljesak.info.

Divić smatra da iz tog razloga muškarci često uzimaju različite preparate, koji se posvuda reklamiraju.

''Kad se u obzir uzme i normalna, urođena, stidljivost svakog pojedinca u vezi s vlastitom seksualnošću, razumljivo je da muškarci često uzimaju preparate za poboljšanje seksualne funkcije na svoju ruku.

Pritom, zanemaruju, ili jednostavno ne znaju, podatak da je erektilna disfunkcija kod muškaraca starijih od 40 godina najčešće uzrokovana bolešću krvnih žila, odnosno aterosklerozom, a da je ED njena rana manifestacija. Na taj način, koncentrirajući se na taj problem, često zanemaruju veći zdravstveni problem, koji, vjerojatno, imaju, naročiti ako im lijek pomogne u otklanjanju osnovne ''tegobe''.

Također, znajući da su to najčešće muškarci stariji od 50 godina, kod kojih su često prisutne i druge bolesti (bolesti kardiovaskularnog sustava, dijabetes i sl.) za koje također uzimaju lijekove, od kojih neki mogu imati veoma opasne interakcije sa preparatima za potenciju, slika o problemu samomedikacije je kompletnija'', zaključio je Divić.

Kopirati
Drag cursor here to close