Samo 10 minuta

Igranje igrica na mobitelu pobjeđuje stres, bol i traumu

Sci-Tech / Flash | 12. 05. 2017. u 12:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osjećate li se nervozno, pod stresom ili pak trpite kronične bolove, možete potražiti pomoć liječnika. Ili jednostavno odigrati neku jednostavnu igricu na mobilnom telefonu.

Istraživanja su potvrdila kako je već 10 minuta igranja jednostavne igrice poput Bejeweled, Tetrisa ili Candy Crush, mogu pomoći u nošenju sa svakodnevnim stresom, kroničnom boli pa čak i PTSP-om.

Da ima nešto u igricama potvrdila je u svojoj knjizi “Snaga zaigranog življenja” Jane McGonigal. Ona je pojasnila kako jednostavne igrice zaokupljuju našu pozornost i odvraćaju nam misli od negativnih stvari koje nas okružuju u životu. Fokus nam se seli na ostvarivanje uspjeha u igrici i pobjeđivanje same igre, a crne misli i stres polako, ali sigurno nestaju, javlja Zimo.co.

Žarke boje, vesela glazba i jednostavni zadaci mogu kod igrača potaknuti znatiželju, uzbuđenje, osjećaj ispunjenosti (kad riješe zadatke ili napreduju određeni broj nivoa), a uspiju li pobijediti samu igricu i osjećaj uspjeha i mira. Ukratko, igrice potiskuju negativne, a na površinu izvlače pozitivne emocije.

No, bitno je odabrati pravu igricu. Nekog univerzalnog pravila nema. Odaberite igricu koja je dovoljno izazovna da vam ne dosadi nakon nekoliko nivoa, ali koja nije toliko teška da ćete od nje odustati.

Nekima će biti zanimljivije zagonetke i strategije, dok će drugi uživati u igricama koje zahtijevaju brzo razmišljanje i reflekse. Na vama je da odaberete onu koja vam najbolje odgovara i krenete igrati. Već desetak minuta igranja dovoljno je za pozitivne učinke. Samo pazite da ne pretjerate i zapostavite svakodnevne obaveze.

Kopirati
Drag cursor here to close