Safer Internet Day – SID

I kod nas se obilježava Dan sigurnijeg interneta

Sci-Tech / Flash | 07. 02. 2017. u 07:31 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na inicijativu Europske komisije već niz godina u svijetu se obilježava Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID).

Tom prilikom brojni sudionici iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacijskog sektora promoviraju sigurno i odgovorno korištenje interneta i informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Svake godine bira se slogan koji stavlja naglasak na određenu problematiku. Dan sigurnijeg interneta 2017. bit će obilježen danas pod sloganom ''Budi promjena: Ujedinjeni za bolji Internet'' (''Be the change: unite for a better Internet").

U Bosni i Hercegovini taj dan obilježava se u organizaciji Komiteta za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta BiH (SID Komitet BiH).

SID Komitet BiH obilježavanje Dana sigurnijeg interneta realizira u suradnji sa Centrom za sigurniji internet iz Hrvatske - Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) Osijek, a kroz natjecanje za učenike 5 – 9 razreda osnovnih škola na temu sigurnosti na internetu.

Regionalnoj inicijativi pridružila se i ''Fondacija Tijana Jurić'' iz Srbije, te će online kviz ove godine biti realiziran u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Odgovore na pitanja djeca mogu pronaći na njima poznatom BiH web portalu za sigurno korištenje interneta www.sigurnodijete.ba.

Natjecanje će se sastojati od online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta, koji će biti dostupan putem web stranice www.dansigurnijeginterneta.org. Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2017, 7. veljače, od 9 do 19 sati, nakon čega će sustav aplikacije za online natjecanje generirati pobjednike kviza među djecom koja su točno odgovorila na 80 posto i više pitanja i objaviti pobjednike i nagrade na web stranici.

Pobjednici će biti nagrađeni nagradama – pametni telefoni, laptop, tablet, slušalice, setovi tastatura i miš, web kamere, baterije za punjenje mobilnih telefona i druge nagrade.

Generalni sponzor SID-a 2017 je Microsoft BiH, a vrijedne nagrade za najuspješnije natjecatelje osigurali su i sponzori: BH Telecom, m:tel, Logosoft i Authority Partners.

Putem interaktivne mape dostupne na spomenutoj web stranici danas će biti vidljivi podaci koliko djece je sudjelovalo u kvizu i iz kojih gradova Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Završni događaj, odnosno svečanost proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, planiran je nakon realizacije kviza tijekom veljače, a uz prisustvo medija i javnosti, priopćeno je iz Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS

SID (Safer Internet Day) Komitet BiH je tijelo formirano 2011. godine s ciljem realizacije preventivnih i promotivnih aktivnosti na zaštiti djece i mladih pri korištenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija. To tijelo je formirano od MFS-EMMAUS-a, a u suradnji sa međunarodnom organizacijom Insafe - europskom mrežom centara za podizanje svijesti i promociju sigurnog i odgovornog korištenja interneta i mobilnih uređaja među djecom i mladima. Komitetom predsjedava Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, a članovi su predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Save the Children, One World Platform i Microsofta.

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta je samo jedna u nizu aktivnosti koje te organizacije zajednički i pojedinačno provode s ciljem upoznavanja djece i roditelja o rizicima koje internet nosi, te kako se adekvatno zaštititi od istih.

Kopirati
Drag cursor here to close