Eurotranslpant

Hrvatska uz Španjolsku vodeća u svijetu u presađivanju organa

Sci-Tech / Flash | 26. 05. 2017. u 14:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska je među vodećim zemljama u svijetu po broju doniranih i transplantiranih organa na milijun stanovnika, kao i prema ishodima transplantacija, istaknuto je u petak na svečanom obilježavanju Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva i desetu obljetnicu članstva Hrvatske u Eurotransplantu.

Po broju transplantiranih bubrega i jetre na milijun stanovnika Hrvatska je prva u svijetu, a po broju transplantiranih srca druga u svijetu, javila je Hina.

Prošle godine realizirano je 150 darivatelja organa (35 darivatelja na milijun stanovnika), a ukupno su presađena 354 organa (80 transplantacija na milijun stanovnika). Presađivanjem organa "novi život na dar" dobio je 191 primatelj bubrega, 35 primatelja srca te sedam primatelja gušterače.

Na aktivnoj listi čekanja krajem prošle godine bila su 283 pacijenta, od čega 187 pacijenata koji čekaju na bubreg, 64 na jetru, 34 na srce i 14 na gušteraču.

"Hrvatska je već nekoliko godina jedna od vodećih zemalja u svijetu po broju doniranih organa, odnosno po broju donora. Najbolji rezultat koji je ikad jedna zemlja ostvarila na svijetu smo imali 2015. kada je bilo 40 donora na milijun stanovnika, ali sve ove godine Hrvatska je uz Španjolsku vodeća po broju donora", naglasio je predsjednik Hrvatske donorske mreže Nikola Žgrablić.

Navevši da je Hrvatska prva po broju transplantiranih bubrega i jetre na milijun stanovnika, a druga po broju transplantiranih srca, Žgrablić je naglasio da se radi o izvrsnim rezultatima, ne samo u brojkama nego i u ishodima tih transplantacija jer je životni vijek transplantiranih pacijenata iznimno dug.

Liste čekanja su, kaže Žgrablić, iz godine u godinu sve kraće.

"Vrijeme čekanja na organe je jako kratko. Primjerice, na neke se čeka i manje od godinu dana", rekao je, usporedivši to s Njemačkom u kojoj se na bubreg čeka osam do deset godina.

"Možemo biti ponosni na organizaciju i medicinski uspjeh gdje je Hrvatska danas u svijetu u samom vrhu", kazao je hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić te najavio pomoć susjednim zemljama u transplantacijskoj medicini.

Kopirati
Drag cursor here to close