Sjednica Skupštine

HNŽ dobila zakon o visokom obrazovanju

Sci-Tech / Flash | 19. 03. 2012. u 21:47 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Skupštine HNŽ-a usvojen je Zakon o visokom obrazovanju u Hercegovačko - neretvanskoj županiji.

Ova županija bila je do danas jedina u BiH koja nije imala usvojen Zakon o visokom obrazovanju, a valja istaknuti kako je u Skupštini zakon usvojen jednoglasno te kako su svi zastupnici bili za usvajanje ovoga zakona. Usvajanje su velikodušno pozdravili su rektor Sveučilišta u Mostaru i rektor Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru.

Prijedlog Zakona izradila je posebna stručna komisija, nakon čega je isti poslan u skupštinsku proceduru. Zakon je popravljen sa svega nekoliko amandmana koje su uložili skupštinski zastupnici, a koje je usvojilo ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, nakon čega je zakon usvojen.

Resorni ministar Zlatko Hadžiomerović zahvalio se svim zastupnicima na činjenici što su jednoglasno podržali ovaj zakon, te je istaknuo kako je ovo povijesni dan za visoko obrazovanje u HNŽ-u.

Ovim Zakonom uređuje se djelatnost visokog obrazovanja, osnivanje, licenciranje, akreditiranje, financiranje, ustroj i djelokurg rada visokoškolskih ustanova, izdavanje obrazovnih isprava, prava i obaveze studenata i druga važna pitanja za uređenje sustava visokog obrazovanja u Hercegovačko - neretvanskoj županiji.

Zanimljivo je također istaknuti kako je jedan od amandmana zastupnika bio da su osnivači privatnih fakulteta dužni priložiti bankovnu garanciju u iznosu ekvivalentnom punom iznosu cijene obrazovnog studijskog ciklusa, kako bi studentima dali jamstvo da će obrazovni studijski ciklus dovesti do kraja. Ovime se pokušalo stati u kraj otvaranju sve većeg broja privatnih fakulteta, koji u HNŽ-u niču kao gljive poslije kiše.

Kopirati
Drag cursor here to close